Podijeli članak

Papa Franjo, govoreći u jednom od samo dva grada pogođena atomskom bombom u povijesti, pozvao je na ukidanje nuklearnog oružja, rekavši kako je njegovo puko posjedovanje izopačeno i neodrživo.

- Posjedovanje nuklearnog i drugog oružja za masovno uništenje nije odgovor na čežnju za mirom, rekao je Franjo u poruci u Nagasakiju u Parku hipocentra atomske bombe, mjestu detonacije bombe koju su Sjedinjene Države bacile 9. kolovoza 1945, trenutno usmrtivši 27.000 ljudi.

- Naš je svijet obilježen perverznom dihotomijom koja pokušava obraniti i osigurati stabilnost i mir putem lažnog osjećaja sigurnosti potpomognutim mentalitetom straha i nepovjerenja. Mir i međunarodna stabilnost nespojivi su s pokušajima stvaranja straha od zajedničkog uništenja ili prijetnje totalnim istrebljenjem, rekao je.

Nagasaki je bio drugi grad na koji je bačena atomska bomba za vrijeme Drugog svjetskog rata. Papa bi danas trebao posjetiti Hirošimu, poprište prve eksplozije u kojoj je na mjestu ubijeno oko 78.000 ljudi.

Oko 400.000 drugih umrlo je na kraju od radijacijskih bolesti i ozljeda uzrokovanih dvjema bombama koje je Amerika bacila u nastojanju da privede rat kraju.