Podijeli članak

Na summitu lidera Zapadnog Balkana koji je u online formatu organizirao Atlantic Council pored lidera iz regije sudjelovali su i predstavnici Europske Unije, SAD-a, EBRD-a, Vijeća za regionalnu suradnju te gospodarstvenici.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika i specijalni izaslanik Mikea Pompea za regiju Matthew Palmer se posebno osvrnuo na suradnju SAD-a i EU u regiji.

"Nemojte vjerovati svemu što čitate u novinama o našim odnosima. Kada se radi o regionu Za
padnog Balkana tu nas imamo duboku i jaku suradnju. Najbolji primjer su Albanija i Sjeverna Makedonija kojima smo pomogli da naprave korak naprijed u reformama te da uvjere Europsko vijeće da otpočnu pregovore o članstvu u Europskoj uniji. Također, dogovor od 5. srpnja u Tirani o reformi pravosuđa je jedan od tih napredaka. I ono posljednje je primjer Mostara gdje je u Bosni i Hercegovini napravljen dogovor o održavanju izbora nakon 12 godina što pokazuje još jednom naše jako partnerstvo", kazao je Palmer.

Lideri iz regije su se obvezali da će u budućem periodu raditi više kako bi se uklonile podjele i prepreke te da bi se omogućilo lakše kretanje roba i usluga u regiji Zapadnog Balkana, javlja N1.