Podijeli članak

Cijene nafte danas su pale na međunarodnim tržištima u kontekstu neočekivanog rasta američkih zaliha, podatka o rekordnoj proizvodnji nafte u SAD-u i povećanoj proizvodnji u najvećim svjetskim izvoznicima. Barel sirove nafte na londonskom je tržištu jutros pojeftinio 40 centi, na 72,50 dolara, a na američkom za 20 centi, pa se njome trgovalo po cijeni od 68,56 dolara za barel.

Cijena nafte na londonskom tržištu spustila se gotovo devet posto u odnosu na prošlotjedne razine od preko 79 dolara zbog povećane proizvodnje u Saudijskoj Arabiji i drugim članicama Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), te u Rusiji i Sjedinjenim Državama. 

Američka uprava za energetiku (EIA) u srijedu je objavila da je američka proizvodnja sirove nafte prvi put dosegnula 11 milijuna barela dnevno. Time je SAD proizvodnju povećao za gotovo milijun barela dnevno od studenoga prošle godine, zahvaljujući brzom porastu proizvodnje nafte iz škriljaca.

Smanjile se američke zalihe benzina

Pritiscima na slabljenje cijena pridonio je i najnoviji podatak EIA o skoku američkih zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 5,8 milijuna barela. Tržišta su očekivala pad za 3,6 milijuna barela. Američke zalihe benzina u prošlom su se tjednu smanjile za 3,2 milijuna barela, dok su zalihe destilata, koje uključuju dizel i lož ulje, smanjene za 371.000 barela, objavio je EIA.

Saudijska Arabija u prošlom je mjesecu znatno pojačala proizvodnju te povećala isporuke sirove nafte na svjetska tržišta za 390.000 barela dnevno, na 7,6 milijuna barela dnevno, podaci su tvrtke Kpler koja se bavi prikupljanjem podataka o kretanju isporuka na tankerima. To je najveće povećanje isporuka od kraja 2016. godine, napominju u Međunarodnoj organizaciji za energiju (IEA). 

Odvojeno je OPEC na službenim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 69,98 dolara, što znači da se smanjila za 40 centi u odnosu na dan ranije.