Podijeli članak

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač zatražio je od ravnatelja Policije Darka Ćuluma da poduzme mjere prema policijskim službenicima Policijske postaje Lauš koji nisu blagovremeno poduzeli potrebne mjere i radnje u vezi sa prijavom od 18. ožujka da je nepoznata osoba izvršila kazneno djelo krađa u Ulici Velibora Janjetovića 11, u Banja Luci.

U priopćenju iz MUP-a Republike Srpske navodi se da je postupajući inspektor, nakon izlaska na lice mjesta, okvalificirao djelo kao kazneno djelo krađa i konstatirao da nema potrebe za vršenjem očevida.

"Nakon izvršene analize, uočeni su propusti u radu na ovom predmetu od postupajućeg inspektora, zamjenika zapovjednika za poslove kriminaliteta i zapovjednika Policijske postaje Lauš koji nisu poduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti na vršenju očevida i utvrđivanju okolnosti s ciljem rasvjetljavanja ovog kaznenog djela", priopćeno je iz MUP-a.

U priopćenju se dodaje da je u kasnijoj istrazi ovo kazneno djelo dovedeno u vezu sa tragično nastradalim Davidom Dragičevićem, ali u vrijeme prijave ova dva slučaja se nisu mogla dovesti u vezu.

"Postojanje odgovornosti, kao i sve okolnosti ovog slučaja utvrdit će unutarnja kontrola Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske", ističe se u priopćenju i naglašava da MUP Republike Srpske u svim situacijama u kojima postoji sumnja da su policijski službenici napravili propuste u radu, poduzima mjere i radnje na utvrđivanju odgovornosti i njihovom sankcioniranju.

Direktor policije RS-a Darko Ćulum smijenio je zapovjednika policijske stanice Banja Luka – Lauš i njegovog zamjenika.

Istovremeno, načelnik Policijske uprave Banjaluka donio je Rješenje o suspenziji inspektora iste Policijske stanice, objavljeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova, javljaju Nezavisne novine.

Ove mjere poduzete su nekoliko sati nakon što je to od Ćuluma zatražio ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač.

“Direktor policije Republike Srpske u skladu sa svojim ovlaštenjima donio je Rješenje o rasporedu komandira i zamjenika komandira za poslove kriminaliteta Policijske stanice Banja Luka – Lauš na druge poslove i zadatke. Načelnik Policijske uprave Banja Luka donio je Rješenje o suspenziji inspektora Policijske stanice Banja Luka – Lauš”, navodi se u priopćenju.

Protiv sva tri policijska službenika biti će pokrenut unutarnji postupak s ciljem utvrđivanja postojanja odgovornosti.