Podijeli članak

Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru (Mostarski sajam) jedna je od najznačajnijih i najposjećenijih manifestacija tog tipa u regiji.

Održava se od 9. do 13. travnja 2019. godine, po 22. put, a zemlja partner je Narodna Republika Kina kojoj će ovo biti drugo partnerstvo na mostarskoj gospodarskoj smotri, piše Klix.

Uz to što je bila zemlja partner, NR Kina je posljednje desetljeće izrazito prisutna na Mostarskom sajmu.

Posebno se to odnosi na posljednje tri godine, kad su se kineski izlagači na sajmu predstavili svojim najjačim gospodarskim subjektima iz svijeta računarstva, informacijskih tehnologija i energetike.

NR Kina i Mostarski sajam zajedno su organizirali nekoliko važnih međunarodnih događaja.

Vlada NR Kine i Vijeće ministara BiH prepoznali su Mostarski sajam kao pravo mjesto za održavanje Summita 16+1 ("Jedan pojas -jedan put") 2017. godine, na kojoj su sudjelovali predstavnici 16 zemalja Jugoistočne Europe i NR Kine.

Prošle godine je u sklopu ovog projekta organiziran uspješan Sajam poljoprivrednih proizvoda i vina "16+1".

Organizacija spomenutih događaja rezultirala je partnerstvom koje je okrunilo suradnju Mostarskog sajma i NR Kine u 2019. godini.

"Mi u Mostarskom sajmu smo ponosni i sretni što je NR Kina prihvatila partnerstvo s našim sajmom. Ono nam puno znači gledano s više aspekata. Ne treba posebno naglašavati koliko je ogromno kinesko tržište značajno za BiH. Uz to, kinesko partnerstvo na sajmu jača ulogu i poziciju Mostarskog sajma i potvrda je da se znamo nositi s najvećim izazovima organizacije manifestacija na visokom nivou. Stoga s pravom očekujemo da će na 22. mostarskom sajmu 2019. godine kineski gospodarstvenici biti zastupljeni u velikom broju, što će rezultirati jačanju dviju ekonomija", istaknula je direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak. 

Uz NR Kinu, na 22. mostarskom sajmu su izlagači iz još tridesetak zemalja svijeta i iz svih oblasti gospodarstva. Naime, sajam u Mostaru je izložba općeg tipa i na njoj se tradicionalno predstavljaju poslovni subjekti iz skoro svih grana gospodarstva, od kojih prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne djelatnosti, zatim elektroindustrija i IT sektor.

Sastavni dio Mostarskog sajma su i njegove dvije tradicionalne podsajamske manifestacije Sajam turizma, na kojem se promoviraju autohtona domaća vina i turistička ponuda te Sajam knjige i grafičke industrije.

Sajam je mjesto za održavanje bilateralnih političkih razgovora, ekonomskih konferencija, skupova, prezentacija i gastronomskih natjecanja.

Pored poslovnog dijela, sastavni dio sajma čine i kulturno-zabavni sadržaji.

Organizatori smatraju kako će Mostarski sajam 2019. ponovno oživjeti grad na Neretvi koji za vrijeme sajma posjete deseci tisuća gostiju, dati novi poticaj poduzetnim ljudima u sklapanju novih poslovnih aranžmana i partnerstava i obogatiti ekonomsku scenu Bosne i Hercegovine i regije.