Podijeli članak

Tagovi

Iako se mnoge trudnice trude jesti zdravo, nekada iz najbolje namjere i zbog neznanja mogu napraviti problem. Evo nekih namirnica koje treba izbjegavati tijekom trudnoće.  

Mekani sirevi  - Nepasterizirano mlijeko, pašteta domaće proizvodnje i mekani sirevi mogu sadržavati bakteriju listeriju. Listerija je rijetka bakterija koja se može naći u proizvodima od nepasteriziranog mlijeka, u džigerici, nedovoljno kuhanom mesu i u polugotovim jelima.  

Sirovo meso - Izbjegavajte sirovo i nedovoljno termički obrađeno meso (tartar biftek) i morske plodove, jer se možete zaraziti koliformnom bakterijom i salmonelom.  

Sirova jaja - Sirova jaja ili hranu koja sadrži sirova jaja trebalo bi izbjegavati zbog mogućnosti zaraze salmonelom. Ovo je posebno bitno ako jedete umake i sladolede iz kućne radinosti, jer se ovi kupovni proizvodi prave od pasteriziranih jaja.  

 Džigerica - Juneća i janjeća džigerica sadrže previše vitamina A, koji se dovodi u vezu s nekim oštećenjima ploda, pa ih zato izbjegavajte. Pileća džigerica je sigurniji izbor, ali samo ako je jedete jednom sedmično.  

Alkohol - je u trudnoći najbolje izbjegavati. Liječnici su dokazali da prenatalno izlaganje alkoholu izaziva neurološka oštećenja. Također, alkohol treba izbjegavati i za vrijeme dojenja. 

Ograničiti kofein - Ograničite unos kofeina na količinu do 200 miligrama dnevno. To je otprilike dvije šoljice instant kafe, jedna šoljica obične kafe, četiri šoljice čaja,prenosi avaz