Podijeli članak

Bliži se sezonska gripa za koju se pretpostavlja da će se sudariti sa koronavirusom. Budući da obje bolesti imaju vrlo slične simptome, postoji nekoliko razlika koje će nam pomoći da razaznamo koji smo od ova dva virusa "zakačili". 

Simptomi gripa se javljaju vrlo brzo i podrazumijevaju iznenadnu temperaturu, bolove u tijelu, osjećaj umora i iscrpljenosti, suh kašalj, upalu grla i glavobolju. Poteškoće u spavanju, gubitak apetita, dijareja ili bol u stomaku, kao i osjećaj mučnine koji se javljaju kod gripe, također, su povezani sa koronavirusom.

Epidemiolozi sa Sveučilitšta u Michigenu navode jedan od načina da se razlikuju gripa i koronavirus jeste gubitak mirisa iako se javlja i kod jednog, i kod drugog virusa. 

Ljudi sa gripom ili teškom prehladom, također, mogu izgubiti čulo mirisa, ali razlika je ta što je kod Covida gubitak mirisa iznenadan i jači, a to utječe na sposobnost razlikovanja slatkog od gorkog i može se dogoditi i bez začepljenja nosa, što nije slučaj kod gripa.

Još jedan simptom koji može pomoći u razlikovanju koronavirusa od gripa jeste i dispneja, odnosno otežano disanje. To je drugi simptom osim iznenadnog gubitka mirisa bez začepljenog nosa, koji koronavirus ne dijeli sa gripom