Podijeli članak

Pristiže sve više rezultata sa današnjih lokalnih izbora koji su održani u BiH.

Prema dosadašnjim neslužbenim i preliminarnim informacijama, ukupno je glasalo 53,88% birača, a mnoge općine i gradovi su dobile nove načelnike/gradonačelnike.

Tako je, prema svemu sudeći, Mladen Grujičić novi načelnik općine Srebrenica koji je na izborima pobijedio dosadašnjeg načelnika Ćamila Durakovića.

Načelnica Visokog ostaje Amra Babić, nezavisna kandidatkinja koja je pobijedila konkurente Zukića, Dlapića i Kurgaša.

Kandidat Laburističke stranke u Velikoj Kladuši, Fikret Abdić je novi načelnik.

Jasmin Imamović, kandidat SDP-a za mjesto gradonačelnika Tuzle ostaje na ovoj poziciji i nakon današnjih lokalnih izbora.

Zenica ima novog gradonačelnika. Fuad Kasumović je pobjednik na današnjim izborima.

Aktuelni načelnik Gornjeg Vakufa/Uskoplja i kandidat SDA/SBB za ovu poziciju na općinskim izborima Sead Čaušević ostaje na ovoj poziciji i nakon današnjih izbora.

SDP ima nove načelnike u Gradačcu, Gračanici, Ključu i Krupi. Od večeras su "crveni" Maglaj, Živnice i Lukavac.

Novi/stari načelnik Bugojna je nezavisni kandidat, Hasan Ajkunić.

Halid Genjac iz SDA je kazao da ova stranka ima nove načelnike u Sanskom Mostu, Tešnju i Banovićima. Što se tiče sarajevskih općina, Genjac je kazao da je SDA pobijedila u osam od devet sarajevskih općina.

Šuhret Fazlić je novi gradonačelnik Bihaća kao predstavnik Građanskog saveza.

Kandidat Saveza za promjene za gradonačelnika Bijeljine Mićo Mićić proglasio je izbornu pobjedu.

Kandidat SNSD-a Luka Petrović je pobijedio konkurenciju u Trebinju, a glavni protukandidat bio mu je kandidat Saveza za promjene Slavko Vučurević.

Općina Breza također ima novog načelnika, Muniba Zaimovića koji je kao kandidat SDA-SBB pobijedio konkurenciju Halila Tuzlića i Midhata Aldžića.

Napominjemo, svi rezultati uglavnom su pristizali iz stranačkih centrala, a službene i potvrđene rezultate objavit će Središnje izborno povjerenstvo.