Podijeli članak

Teška i negativna situacija poduzeća „Aluminij“, neizvjesna daljnja sudbina 388 radnika, bolna i zaboravljena priča o 500 zaposlenika koji su proglašeni tehnološkim viškom, činjenica da nijedna faza proizvodnje nije zaživjela, svojevrstan su povod održavanja današnje konferencije za medije novog Sindikata „Aluminija“.

Čelnici Sindikata ukazali su na činjenicu da pravosudne institucije koje bi, kako su naveli, trebale tražiti krivca za ovakvo stanje jako sporo rade te da, praktično, u vezi s brojnim predmetima koji su u fazi istrage u javnosti nema nikakvih informacija.

 Ovo je posljednji krik za spašavanje tvornice, sudbina nas, radnika, naših porodica, hercegovačke regije, a i u državi će se to osjetiti - kazao je Željan Blažević, predsjednik Sindikata.

Njih ne zanimaju, iznio je, nikakve priče koje se od srpnja plasiraju o raznim investitorima, već kako da nastave s daljnjim radom. Zaključno s jučerašnjim danom, dodao je, „Aluminij“ je pripremljen za novog ulagača.

- Sve ćelije su očišćene, ljevaonica je spremna za rad, budući da nije pretrpjela velike štete, tako da, što se tiče nas koji smo ostali, stvarno smo uz velike napore odradili posao koji je bio do nas. Sad je stvar na Vladi FBiH i političkim strukturama, odnosno, vlasnicima da riješe što će s nama, jer situacija je krajnje neizvjesna - naveo je Blažević.

Emil Ćorić, član Sindikata koji je sudjelovao u radu Kriznog štaba, kazao je da radnici „Aluminija“ nikad nisu bili problem i da nisu oni ti koji su gomilali gubitke.

Simptomatično je to da Federalna vlada, kada treba pomoći „Aluminiju“ i osigurati neku prihvatljivu cijenu struje, kaže da nije većinski vlasnik, već da je vlasnik 44 posto, a kada treba postaviti Nadzorni odbor, iskoriste svoja prava, a ne žele da artikuliraju svoje obaveze kroz pomoć tvornici. Apeliramo da pokušaju s investitorima riješiti pitanje pokretanja proizvodnje. Za ovu tvornicu će neko morati preuzeti odgovornost, svi su ruke oprali od nas, od vlasnika preko politike - istakao je Ćorić.

Poručio je da su svi potencijalni investitori dobrodošli, od Kineza do Arapa, kako je naveo.

- Nije važno je li crn ili bijel, je li islamske vjere ili katolik, to nas ne zanima. Kruže priče svakakve o tome, ali nas to ne zanima, već da radimo i pošteno zaradimo svoje plaće. Ako država ne želi pomoći, neka kažu: „Aluminij“ više ne može postojati zbog toga i toga i da završimo priču - rekao je on.

Na konferenciji je potvrđeno da su do njih došle priče koje se iznose o tome da je švicarski „Glencore“ temeljem založnog prava na osnovu jednog od ranijih ugovora obustavio vađenje i prodaju polugotovih proizvoda, a od čega su se, između ostalog, namirivale njihove plaće, ali i da nisu upoznati s tim da je jutros održan sastanak Nadzornog odbora s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem te da je predložen stečaj kompanije,piše Avaz