Podijeli članak

Zbog ubojstva 16-godišnjakinje koju je ubo nožem nakon što je upao u kuću u kojoj su bile ona i njena majka uhićen je muškarac.

Riječ je o 41-godišnjem Branku Rafajcu koji se prije nešto manje od 10 godina iz Osijeka preselio u Mali Lošinj.

Policija ga je privela i sumnjiče ga za počinjenje ovog kaznenog djela.

On je, sumnjaju istražitelji, s nožem u rukama upao u kuću u kojoj su bile majka i 16-godišnja kći. Prvo je naletio na majku L.T., na koju je nasrnuo nožem. Navodno je to učinio u potpuno rastrojenom stanju. Potom je ubio nesretnu tinejdžericu koja je pokušala obraniti majku.

Otac tinejdžerice za Index je kazao da njegova obitelj uopće nije poznavala ubojicu.

"Mi tog čovjeka uopće ne poznamo, ne znamo tko je on", rekao je D.T., otac 16-godišnjakinje i suprug napadnute L.T.

Rafajac se bavio podvodnim ribolovom, a po gradu su ga ljudi koji su ga iz viđenja poznavali izbjegavali pravdajući to činjenicom da je bio neugodan. Mnogo je vremena provodio na Facebooku.

Možda se već i po onome što je radio na toj društvenoj mreži moglo steći dojam u kakvom je psihičkom stanju, piše Index.hr

U gradu je govorio da raskrinkava kriminalnu hobotnicu u Lošinju, a slične je stvari pisao na Facebooku. Ondje se bavio raznim temama, često na rubu teorija zavjere.

Potpuno nesuvisle objave na Facebooku

Pisao je prilično nesuvislo. Često se obraćao u množini, kao da je dio neke skupine. Pisao je o "stranim upadima na naš teritorij", o obukama, racijama, istragama, akcijama i sličnom.

"Prije tri godine službeno smo je poslali na teren i pala je u njihove morbidne i sulude ruke. Sorry bejbe, bio je to rizik posla, ali ništa se ne brini, biti će to čas posla. Nema predaje", jedna je od objava kakve bi tipično stavljao na profil, nekad i desetak dnevno.

"Nema predaje ekipa...ili ste s nama ili protiv nas, a sami znate kakav nas prati glas. Napisali smo vam ovo prije skoro tri godine, dobro nas pratite, jer mi smo upravo oni iza njih, što ne daju da nam stanu na žulj ni oni koji imaju love na tone, a minimalno smo im dužni ovako odati poštovanje i danu im zasluženu čast. K'o jebe Ruse, ako treba neka sve potone, ali mi nismo ni za kakav oblik izdaje. Nema predaje", još je jedna od objava kakve su se gotovo svakodnevno pojavljivale na njegovom profilu.

Podivljao jer mu je bivša uzela psa

Sklepao je, najblaže rečeno, čudne pjesmice, a doticao se i svog privatnog života.

Tako je na Facebooku podivljao jer mu je, kako je napisao, bivša uzela psa. Upravo je nju navodno bio tražio. Baš su objave ovog tipa mogle dati naslutiti da je Branko Rafajac potencijalno opasan za okolinu.

Da u pogledu onoga što se jutros dogodilo sve bude još više zastrašujuće, prije pet dana je objavio fotografiju koju je Facebook sakrio, a na kojoj se sugerira kako ispravno podignuti mrtvo tijelo.

"Da naučite kako pravilo podignuti mrtvu osobu, a da ne ozlijedite kralježnicu tj. lumbalni dio. Sigurnost na radu i zdravlje prije svega", napisao je uz tu sliku Branko Rafajac.

Jučer pisao o "mrtvoj straži", pucanju i klanju

Jučer je napisao objavu u kojoj je pisao o "mrtvoj straži".

"...a sada slijedi provjera provjere. Danas kada mi jave da su izvršili provjeru provjere prvog kata iznad nas, stan prezime P., ime I. D., ukoliko zapovjednici jave da nisu prošli provjeru, ekipa koja je ušla u stan i glume nekakvu provjeru ili šta ja znam nadzor, a kamoli štićenje nas službenih osoba, imaju najavu nakon izdane zapovjedi točno onoliko vremena da hvataju štraftu iz stana koliko im daju naši zapovjednici. Mi smo mrtva straža, tada nema kao na fijuku stoj, stao sam, tko ide, lozinka, odziv, Pretorijanci. Mrtva straža puca, kolje kida i onda tek provjeri kada to riješeno da li su zaštićene fizičke osobe u blizini akcije sigurne i tek onda javljanje nadležnim organima reda", napisao je.

Na profilu je, između ostalog, držao sliku Gavrila Principa, a neke njegove objave mogle su se protumačiti i kao prijeteće.

Bio na psihijatrijskom liječenju?

N1 je ranije neslužbeno doznao da je osumnjičeni muškarac 2018. godine bio na psihijatrijskom liječenju, koje očito nije nastavljeno.

Očevidom na mjestu događaja rukovodi zamjenica županijske državne odvjetnice.

Oko podneva se o ubojstvu oglasila policija.

"Danas, 14. veljače u jutarnjim satima policija je zaprimila dojavu o ozlijeđenoj ženskoj osobi mlađe životne dobi u Malom Lošinju. Djelatnici Hitne medicinske pomoći Mali Lošinj ozlijeđenoj su pružili potrebnu medicinsku pomoć, ali je nažalost preminula. Na mjestu događaja policijski službenici provode očevid, kojim rukovodi zamjenica županijske državne odvjetnice Županijskog državnog odvjetništva  u Rijeci.  Prema dosadašnjim saznanjima riječ je o nasilnoj smrti, a nedugo nakon dojave policija je u službene prostorije privela mušku osobu koja se dovodi u vezu s ovim događajem. Nad njim je u tijeku kriminalističko istraživanje kako bi se utvrdile sve relevantne činjenice i okolnosti smrti djevojke", poručili su iz primorsko-goranske policije.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja najavilo je da će hitno organizirati dolazak kriznog tima u Srednju školu Ambroza Haračića, koju je ubijena 16-godišnjakinja pohađala.