Podijeli članak

Nekoliko psihologa već je potvrdilo da su najbolje veze one u kojima obje strane osjećaju kao da su dio tima – da su partneri u pravom smislu te riječi.

Kako u ljubavnim tako i u poslovnim odnosima najbolja partnerstva su ona u kojima ljudi mogu da razmijene informacije jasno i direktno. Nije ni čudo što jedna vrsta ponašanja posebno utječe na ishod veze ili braka, a to je pasivna agresija.

To je onda kada nema razmjene informacija, kada se pokazuje neprijateljstvo a da se ne govori o tome šta koga muči, piše Business Insider.

Posljednji podaci dolaze od studije sa Univerziteta Florida State na 135 parova. Uočeno je da su parovi koji govore o problemima direktno bili sretniji od onih koji nisu.

Čak iako direktna diskusija uključuje neki stupanj ljutnje, opet stavljate do znanja drugoj osobi šta vas muči. Pasivna agresija to ne dozvoljava.

“Zato je pasivna agresija problematična. Ona prenosi nezadovoljstvo bez pružanja jasnih informacija, prije svega zašto ste ljuti, kao i kako da se riješe osnovni problemi,” kažu psiholozi.

Durenje bez objašnjenja, promjene raspoloženja, inaćenje, kočenje (ideje, projekta, predloga druge strane), cinizam…

Sve to mogu biti vidovi pasivne agresije koja uništava bilo koju vrstu veze – od poslovne do ljubavne. Jasnoća stvara timski rad.