Podijeli članak

Svaki početak je težak i nitko ne očekuje da ćete prvi put u teretani znati sve o spravama i vježbanju. 

I profesionalci isklesanog tijela nekoć su bili na vašem mjestu. Zato, samo hrabro, a mi vam donosimo popis najčešćih grešaka početnika u vježbanju.

1. Pogrešan program

Pročitali ste na internetu odličan program i odlučili ga pratiti. Nije svaki program za početnike ni za svaki organizam. Radije se posavjetujte s trenerima.

2. Pretjerivanje

Greška koju rade mnogi početnici je da žele sve odmah i sad, tvrdi trenerica Muireann Carey Campbell. Umjesto da kažete - "Od sutra krećem u teretanu svaki dan, prestajem jesti slatko, ići ću svaki dan ranije u krevet i prestat ću piti alkohol", recite sebi - "Više ću hodati ili trčati", savjetuje trenerica. Tek onda, nakon par uspješnih tjedana, razmislite o nekoj drugoj promjeni.

Nemojte se preforsirati, napravite plan vježbanja i slijedite ga. Slušajte svoje tijelo i nemojte se zaboraviti odmarati. Pobrinite se da se dobro naspavate, savjetuje osobni trener Joe Wicks. 

3. Uspoređuju se s drugima

Došli ste u teretanu, ugledali mnogo novih lica i čini vam se da svi gledaju u vas. Problem je u vama i vašoj nesigurnosti, a ostali se samo brinu o sebi i svom vježbanju, uostalom, i oni su nekoć bili na vašem mjestu, piše goodmenproject.com. Pokušajte se opustiti i usredotočiti na cilj zbog kojeg ste došli. Također, nikada se nemojte uspoređivati s drugima, svatko ima svoj tempo i program.

4. Preskakanje zagrijavanja

Izuzetno je važno napraviti adekvatno zagrijavanje prije svakog treninga. Sve vježbe snage i jakosti zahtijevaju dobro zagrijavanje i pripremu lokomotornog sustava kako bi se smanjio rizik od ozljeda, ali i poboljšala sama izvedba na treningu. 

5. Ne piju dovoljno vode

Dok trenirate, znojite se i gubite tekućinu iz tijela. Kako biste nadoknadili gubitak, trebate piti puno vode. Ako osjećate žeđ, već ste na dobrom putu da dehidrirate, zato pripremite dovoljno vode prije treninga, piše livestrong.com.

7. "Nemaju vremena"

Problem je što većina početnika nije dosljedna i ne prati program kako treba pa ne vidi rezultate i to ih demotivira. Najčešća izlika za izbjegavanje treninga je - manjak vremena. Budite iskreni prema sebi i znajte da uspjeh ne dolazi preko noći.

"Budite strpljivi i uporni. Nemojte očekivati da ćete doći do vrhunske forme u tjedan dana. Promjenama treba vremena pa si nemojte postavljati nerealne ciljeve. Pružite svojem tijelu dovoljno vremena da se prilagodi", kaže trenerica Muireann Carey Campbell.

8. Ne jedu dovoljno

Vrlo je važno da održavate uravnoteženu prehranu i unosite dnevnu dozu vitamina i minerala. Pravi omjer hranjivih tvari ključan je za uspješan trening i rezultate, prenosi Index.