Podijeli članak

Tagovi

Nova znanstvena studija otkrila je način na koji se uspješno može predvidjeti koja će veza trajati, a koja neće, i to na temelju dvije karakteristike: Ljubaznosti i velikodušnosti.

Naime, ugledni psiholog John Gottman proveo je posljednjih 40 godina istrajavajući tisuće parova kako bi otkrio ključ uspješne i dugotrajne veze, a njegova otkrića zaista su iznenađujuća.

Ukratko, američki je psiholog proveo godine proučavajući parove od samog početka njihovog braka i uspio je predvidjeti sa zastrašujućom preciznošću koji će brak potrajati a koji neće.

Ključne karakteristike koje su zadržale parove u zajedništvu bile su intenzitet povezanosti i intimnosti, način na koji su pridavali pažnju jedno drugom te jesu li obostrano davali male znakove ljubaznosti i posvećenosti. Ovdje se ne radi o velikim, romantičnim gestama ili imperativu da sve morate raditi skupa, već malim znakovima koji partneru potvrđuju vašu ljubav.

Čini se da ključ uspješne veze leži u malim gestama, poput obraćanja pozornosti kada vaš partner nešto govori, obazrivosti u svađama i konfliktnim situacijama te pozitivnog stava u teškim, ali čak i važnije od toga - dobrim vremenima. Psiholog tvrdi kako je jednako važno biti pažljiv u sreći kao i u nesreći, piše Novi list.