Podijeli članak

Kada je u pitanju ušteda baterije na AndroidU, svi posežemo za dobro poznatim trikovima poput smanjivanja svjetline zaslona, isključivanja Interneta ili uključivanja načina rada za uštedu baterije. Međutim, ponekad zaboravimo da su neke od aplikacija na našim mobitelima ogromni potrošači.

Uglavnom je riječ o aplikacijama za dopisivanje i aplikacijama društvenih mreža. Istraživanje je provedeno anonimno na temelju više od tri milijuna Android korisnika diljem svijeta, piše portal Droid.hr.

Ove aplikacije troše najviše baterije:

Snapchat

Snapchatanje je možda odličan način za ubijanje vremena, ali Snapchat Android aplikacija ne samo da troši puno memorije, nego usput i “jede” bateriju. Ako niste pažljivi, ova aplikacija će potrošiti i dobar dio mobilnog prometa pa ako imate ograničenu količinu GB na raspolaganju, budite oprezni. Spojite na WiFi kad god možete.

Netflix

Dolaskom Netflixa u Hrvatsku brojni korisnici konačno su mogli instalirati istoimenu aplikaciju na svoj Android uređaj i uživati u stotinama naslova. Međutim, logično je za očekivati da će aplikacija koja konstantno zahtjeva Internet vezu i uključen zaslon trošiti puno baterije, stoga se zasluženo našla na našoj listi.

Outlook i Gmail 

Ako imate uključenu sinkronizaciju ili jednostavno često pregledavate mailove, Outlook i ostale slične aplikacije pobrinut će se da vam dobrano iscrpe bateriju. Svi koji ne koriste mail toliko često sinkronizaciju mogu isključiti u postavkama uređaja i na taj način uštedjeti nešto baterije.

Facebook i Messenger

Facebook aplikacija je na gotovo svim sličnim listama ostalih portala i to s dobrim razlogom. Ne samo da troši bateriju zbog sinkronizacije koja se izvodi u pozadini dok ne koristite mobitel, aplikacija zahtjeva puno radne memorije pa se ponekad može činiti da usporava mobitel, posebno ako imate uređaj s manje RAM-a. U kombinaciji s Messengerom stvari postaju još i gore.

9GAG

Omiljeni način razbibrige mnogima je scrollanje po 9GAG-u, ali uz silnu količinu zabave ponekad zaboravimo na vrijeme i ostanemo na mobitelu duže od planiranog. Pored baterije, 9GAG zahtjeva Internet vezu pa ako ste na mobilnom internetu, svakako pripazite. 9GAG može biti jedna od aplikacija koje najviše troše bateriju.

Instagram

Instagram se našao i na listi aplikacija koje troše najviše resursa, stoga je uz Facebook riječ o aplikaciji s najgorom ocjenom. Najveći problem kod ove aplikacije je svakako njezina popularnost pa se, uz Facebook, nalazi na gotovo svakom mobitelu. U kombinaciji, te dvije aplikacije mogu narušiti performanse i autonomiju uređaja.

WhatsApp

Još jedan vrlo popularan servis za dopisivanje, a većina nas koristi ga na dnevnoj bazi. WhatsApp je “sahranio” brojne popularne servise za dopisivanje, dok ga operateri krive za pad profita na SMS porukama.

Google Maps

Google Maps zahtjeva konstantno upaljen ekran i pristup internetu. Najzanimljivije od svega je da se pokreću same prilikom paljenja mobitela, piše Droid.hr.

ChatON, Kik i WeChat

Zadnje mjesto podijelili su ChatON, Kik i WeChat, manje popularni servisi za dopisivanje u našoj zemlji, ali svejedno značajnog utjecaja na potrošnju baterije. Sve tri aplikacije našle su se na AVG-ovoj listi.

Aplikacije koje zahtijevaju najviše resursa

Među aplikacijama koje troše bateriju ima i onih koje bi se mogle pronaći na listi najzahtjevnijih po pitanju resursa. Primjerice, AVG je na tu drugu nezavidnu listu svrstao Instagram, Outlook, Spotify ali i popularni Clean Master. Bilo da je riječ o potrošnji radne memorije, internet prometa ili prostora za pohranu, ovo su aplikacije koje zahtijevaju najviše resursa:Videoigre također treba spomenuti, jer upravo one mogu imati najveći utjecaj na potrošnju baterije. Istovremeno, zahtijevaju puno prostora za pohranu, a ovisno o vrsti igre, mogu zahtijevati i snažan hardver. Dodatno ovome, AVG ističe kako prosječni Android korisnik ima instalirane 33 aplikacije na svojem uređaju, a među najpopularnije mobitele svrstali su Galaxy S5, S4, S4 mini, S3, Note 2 i Sonyjevu Xperiju Z3 te Z3 compact. Ovim zaključujemo našu listu aplikacija koje troše najviše baterije i resursa. Svakako pogledajte neke od ostalih članaka vezanih uz bateriju i autonomiju Android uređaja: