Podijeli članak

Vlasti nekoliko zemalja, među kojima su Nizozemska, Njemačka, Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska, preuzele su kontrolu nad najopasnijim zlonamjernim softverom na svijetu, objavili su europska policijska agencija Europol i europski ured za pravosudnu suradnju Eurojust.

Prema te dvije organizacije, radi se o EMOTET-u, softveru koji radi na temelju "botneta", mreže hakiranih računala koja je omogućila slanje zlonamjernih elektroničkih poruka velikih razmjera.

"Snage reda i pravosudne vlasti cijelog svijeta prekinule su ovog tjedna djelovanje jedne od najvažnijih mreža posljednjeg stoljeća", izjavili su Europol i Eurojust u zajedničkom priopćenju.

"Istražitelji su preuzeli kontrolu nad infrastrukturom te mreže u sklopu koordinirane međunarodne akcije, što je omogućilo njezino uništenje iznutra", dodali su Europol i Eurojust, prenosi Hina. 

"Jako opasan softver"

"EMOTET je bio više od zlonamjernog softvera. Bio je jako opasan jer su ga kibernetički kriminalci mogli angažirati da instaliraju druge vrste zlonamjernih softvera poput Trojanskog konja i ransomwarea na računalo žrtve", navele su dvije agencije sa sjedištem u Den Haagu. 

"Potpuno automatiziranim postupkom zlonamjerni softver EMOTET bio bi prebačen na računala žrtava pomoću zaraženih privitaka putem e-maila", precizira se u priopćenju.

Europol i Eurojust drže da je EMOTET jedan od glavnih elemenata kibernetičkog kriminala u svijetu, a koristili su ga i drugi operateri zlonamjernih softvera poput Trickota i Ryoka. 

U prošlosti su kampanje elektroničkih poruka EMOTET-a stizale u obliku računa, otpremnica i informacija o covidu-19. Sve elektroničke poruke su sadržavale zlonamjerne word dokumente u privitku ili su preuzimane klikom na link.