Podijeli članak

"Beba je sada bolje, biće još jedan dan u bolnici. Problem je što ovo nije prvi put da me je u vrtiću dočekala izujedana", kaže otac jednogodišnje djevojčice koja je jučer završila u bolnici zbog mnogobrojnih ujeda koje je zadobila u banjalučkom vrtiću.

Za sada se istraga sprovodi, više osoba je ispitano. Među njima je i jedna od odgajateljica koja ima 35 godina iskustva u tom poslu.

Otac djevojčice, još je potresen.

"Ne znam šta ćemo dalje, samo da ona bude dobro, ali u ovaj vrtić više neće ići", kaže Miroslav.

Rekli su mi da to nije ništa strašno, ništa posebno, da se događa, ali eto kao malo se više dogodilo, Jer smo mi već imali jedan slučaj, ne ovolikih razmjera. Prije mjesec dana je dijete bilo isto ugriženo, na leđima je imala dva tri ujeda, na glavi je imala, ne znamo ni mi od čega”, kaže Miroslav Saradžić, otac djevojčice.

Direktor centra za predškolski odgoj, upoznata je i sa prethodnim slučajem. Uvjerava da će unutar vrtića i to istražiti.

Mi ćemo postupiti već u tijeku ovog tjedna ili idućeg, sazvat ćemo vijeće odgajatelja upozorit ćemo ih na njihov poziv, što to podrazumijeva, kolika je to obaveza i odgovornost”, rekla je Jelena Kurtinović direktor Centra za predškolski odgoj i obrazovanje.

"Onaj za koga se utvrdi da je kriv, bit će najstrože sankcioniran", kaže Jelena Kurtinović. 

Posjetila je djevojčicu danas, ali oni koji brane prava djeteta, još nisu. Za sada su upozorili Centar.

Ostavljanje djece u tom uzrastu, bez nadzora, je zanemarivanje djece, a zanemarivanje je nasilje nad djecom. Mi zato i jesmo poslali Centru za predškolski odgoj da odmah provedu istragu utvrđivanja pojedinačne odgovornosti”, ističe Nada Grahovac, pravobraniteljica za djecu RS.

"U velikoj smo gužvi danas, pa nismo stigli", pravda se pravobraniteljica za dječja prava.
 
Nije jedina koja ne stiže. I gradonačelnik je zasada kontaktirao samo direktoricu centra.

Ono što sam zatražio od nje, što je ona već sama pokrenula je da se utvrde kompletne okolnosti tog događaja, da se prati i pomogne, da se vidi samo zdravstveno stanje djeteta, što je broj jedan. I postoji li odgovornost dodatnih lica, pored onih koji su sami počinitelja, odnosno druga djeca koja su napala to dijete”, rekao je Radojičić.