Podijeli članak

Osuđenik za silovatanje, dilanje i drske krađe, Dragan Stojić zvani Duka (44) iz Zvornika, umjesto na slobodi, kako je očekivao, završio je u ekstradicijskom zatvoru u Splitu.

Naime, došao je iz BiH 23. prosinca u Hrvatsku i ubrzo se prijavio u splitski zatvor Bilica, kako bi odslužio 14 dana preostale kazne od 2 godine i osam mjeseci, koliko je još početkom veljače 2013. u Županijskom sudu u Splitu dobio kao dobavljač marihuane i kokaina koja se zajedno s Josipom Bodrožićem, nekadašnjim kickboks borcem iz Kaštel Gomilice, distribuirala na trogirskom području. Nakon što je odslužio i tih 14 dana, spremio je svoje stvari i krenuo iz zatvora, a onda je za njega uslijedio šok. 

- Čim je iskoračio na slobodu, policija mu je stavila lisičine na ruke i uhitila ga. Prethodnog je dana stigao zahtjev Okružnog suda u Bijeljini kojim se od hrvatskih vlasti traži da Stojića uhite zbog razbojstva koje je počinio na teritoriju BiH, u mjestu Jablanici, općina Lopare. Tamo ga se sumnjiči da je početkom prosinca  fizički napao jednu ženu te joj je ukrao 50.000 maraka- potvrdili su jučer iz splitsdkog pravosuđa, podsjećajući da je Stojić boravak u ćeliji dosta teško podnosio te je, dok je čekao suđenje za dva kilograma marihuane, više puta pokušao suicid. Tada su ga s teškim ozljedama želuca hitno prebacivali u zatvorsku bolnicu. Prema izvješću liječnika, progutao bi više predmeta, navodno i upaljače. Stojnić je BiH već osuđen na 3 godine i osam mjeseci zatvora zbog silovanja, a i Županijski sud u Širokom Brijegu više najavljivao ovog zanimljivoga “gosta” na svojoj optuženičkoj stolici. Naravno, nije im se uopće odazovao na poziv za proces, jer se svaki put pokuša ubiti kad čuje za bilo kakvo suđenje protiv sebe. 

- U više navrata su ga spašavali zatvorski čuvari i liječnici. Prije svake zakazane rasprave guta sve što mu je pri ruci, pa uvijek, umjesto na sudu, završi u bolnici, a rasprava se odgodi. Tako mu se i sada sudi što je još u jesen 2008. ukrao golfa IV u ljubuškom mjestu Miletina. Kada su ga policajci pokušali zaustaviti, nagazio je na gas i pod okriljem mraka uspio pobjeći kod mjesta Vučipolje. Tek ujutro je, nakon dramatične potjere, zaustavljen u posuškom mjestu Marić Dolac, i to nakon što je udario policijska kola, za što mu se i sudi. U njegovu društvu su bili Posušak i Sarajlija - podsjećaju iz ovog suda. Odvjetnik Borivoje Milošević spoinjao je da Stojić u ćeliji spava na podu, skida se gol i radi razne gluposti.

- Njegovo ponašanje je potpuno nenormalno, jer svaki put pred ročište Stojić napravi neku glupost. Dosad je više puta bio smještan u zatvorsku psihijatrijsku bolnicu jer je gutao sve što mu se nađe pod rukom. Jednom prilikom mu se metalni dio upaljača zabio u crijevo pa se sve zagnojilo. Čuvari su ga rano ujutro zatekli u teškim bolovima, nakon čega je hitno prebačen u zatvorsku bolnicu u Zagrebu, gdje je operiran i spašen. Kod mene je dolazio iskidane majice, a čak je poslao pismo tužiteljici u kojem je prijetio da će njegova majka iz Zvornika baciti “čini” na nju ako ne bude tražila manju kaznu za njega. Naime, tužiteljica je ponudila nagodbu s njim, po kojoj bi bio osuđen na pet godina zatvora, ali on to odbacuje i traži kaznu od tri godine - govorio je odvjetnik, ističući da će najvjerojatnije odmah biti prebačen u BiH kako bi odležao kaznu zbog silovanja, na koju ga je Okružni sud u Bijeljini osudio još 2010. U Zvorniku je već bio osuđen i za tešku krađu, a traži ga dobojska, zenička i travnička policija.