Podijeli članak

Mostar se može pohvaliti velikim brojem vrhunskih sportaša i klubova. Jedan od njih je i Taekwondo klub Cro Star koji na čelu s Klaudijom Marić osvaja brojne medalje na brojnim regionalnim, europskim i svjetskim natjecanjima. 

Trenutno u klubu trenira oko 140 članova, koji su podijeljeni u različite skupine tako da svatko može doći maksimalno do izražaja. 

Trenerica Klaudia Marić je ujedno i osnivačica kluba koja je 2002. godine osnovala Taekwondo klub Cro Star kao prvi klub u povijesti grada Mostara, pa samim tim i osnivačica taekwondoa u našem gradu.

Ljudi u to vrijeme i nisu baš poznavali ovu korejsku borilačku vještinu, koja je ujedno i Olimpijski sport. Ali promovirala sam i taekwondo i svoj klub i Mostar po turnirima sve dok prva grupa mojih natjecatelja nije bila spremna, pa sam tada prestala s natjecanjima i u potpunosti se posvetila trenerskom poslu. Voljela sam biti dio toga i na svakom turniru na kojem sam nastupila osvojila sam medalju. Najdraža medalja mi je zlato s Croatia Open-a jedne godine – to je turnir G klase, na kojem se natječu najbolji borci“, istaknula je Marić za Pogled.ba.

Taekwondo je počela trenirati u Hrvatskoj, u Taekwondo klubu Zadar jer je oduvijek voljela borilački sport, no nakon što je posjetila treninge nekoliko različitih borilačkih sportova, ništa je nije oduševilo ni privuklo kao taekwondo. 
 


Trening je bio jako zanimljiv, dinamičan, energičan i bitno mi je bilo da ima full contact. Od tada kad sam otišla na prvi trening, taekwondo je do dan danas sastavni dio mog života“, opisala je svoje početke te je dodala da je u 18 godina kluba ostvarila jako puno uspjeha.  

Možemo se pohvaliti državnim prvacima, prvacima s međunarodnih turnira, reprezentativcima, balkanskim prvacima, sudionicima europskih i svjetskih prvenstava, osvajačima medalja u 14 zemalja, osvajačima medalja s G turnira...“.

Punih 10 godina su organizirali međunarodni taekwondo turnir Mostar Open – najveći taekwondo turnir u BiH, na kojem je znalo nastupiti i po 700 natjecatelja. Svojim radom su višestruko unaprijedili taekwondo u BiH, jer dok su se na turnirima ručno izrađivale ždrijebne liste, na njihovom turniru se to uvijek radilo elektronskim putem, koristila se uvijek elektronska oprema, uveli su vrtićance i formaše u natjecateljski program te nagrađivali uvijek pobjednike s mnoštvom nagrada pored medalja i pehara. 

Naš turnir je uvijek bio poznat i po vrlo atraktivnim taekwondo demonstracijama, koje vodi naš Boris Knezović“, ističe Klaudia. 

Djeca u uzrastu od 4 do 6 godina su najmlađi članovi ovog kluba te taj program zadovoljava osnovne dječje potrebe za igrom, kretanjem i druženjem. Marić navodi kako se na taj način utječe na skladan rast i razvoj mladog dječjeg organizma kojemu je podražaj ovakvog tipa neophodan. 
 


Utječe se na razvoj opće motorike, potiče se rad respiratornog i kardiovaskularnog sustava te razvija slušna osjetljivost. Djeca uče pojednostavljeni taekwondo program koji se sastoji od taekwondo tehnika i vidova samoobrane, koji ih uče kako da se nose s potencijalnim opasnim situacijama, ali i kako da ih prepoznaju s ciljem njihovog izbjegavanja, a sve to opet doprinosi smanjenju stresa i traume. U ovoj grupi djeca razvijaju osobine poput samokontrole, samopouzdanja, pozitivnog razmišljanja, ustrajnosti, aktivnog slušanja i sposobnosti koncentriranja na zadatke“, kaže i objašnjava kako u  njihovoj dvorani imaju jako veliki broj rekvizita, koje koriste u radu s djecom ovog uzrasta. 

Djeca se zabavljaju, a u biti unaprjeđuju svoje sposobnosti, a svi znamo da na taj način djeca najbolje uče te imaju preporuku doktorice pedijatrice i doktora ortopeda za rad ove najmlađe grupe.

Potom imamo početnike, one koji tek počinju trenirati a podijeljeni su na djecu i odrasle. U rujnu smo imali jako veliki upis, međutim 14 novih članova nam se upisalo i nakon novogodišnjih blagdana. Napredna grupa je također podijeljena na djecu i odrasle, i svaka grupa ima potrebne rekvizite kako bi se treninzi odradili na najbolji mogući način“, govori. 

Sportaši treniraju svaki dan osim nedjelje te imaju odlične uvjete rada s velikim brojem oklopa, kaciga, fokusera i ostalog što je potrebno za trening, a klub  se može pohvaliti i činjenicom da su svojim sportašima nabavili i elektronske oklope, koji se koriste na turnirima. 

Ako želite biti uspješni, morate imati svu tu opremu. Uskoro nam dolaze i elektronske kacige, novi tatami i motorički kompleti za mlađe uzraste, pa se ovom prilikom želim zahvaliti svim našim roditeljima, koji nesebično pomažu našem klubu, jer jedna od osnovnih stvari, koju izgrađujemo tijekom svih ovih godina jeste zajedništvo, koje je u našem klubu na zaista visokoj razini. Za naše sportaše dogovaramo i treninge s drugim klubovima kako bi napredovali u svom radu“, ističe trenerica Marić.

Pored navedenih grupa nude i rekreaciju za odrasle te na ove treninge ne dolaze samo roditelji, nego i drugi odrasli, koji žele nešto dobro učiniti za svoje zdravlje. 

Ovo nisu treninzi taekwondoa nego razne vrste kružnih treninga, koji su uvijek različiti, jer raspolažemo s velikim brojem rekvizita i za ovu vrstu treninga. Roditelji imaju pogodnost što mogu trenirati u isto vrijeme kad i njihova djeca, i na taj način u biti motiviraju jedni druge“, riječi su Klaudije Marić.
 


Taekwondo klub Cro Star se može pohvaliti predivnim prostorom, s dvije dvorane, koje su izvrsno opremljene za sve vidove treninga, a tu je još i treća mala dvorana, koja nekada služi za određene vrste vježbi a kad je slobodna, onda članovima služi kao igraonica. Nju su u jednom dijelu opremili s mnoštvom igara od nogometa, košarke, stolnog tenisa, stolnog nogometa, kuglanja itd. 

Tako da naši članovi vrlo rado dolaze ranije na trening, znaju kad je igraonica slobodna te se igraju, imaju natjecanja u tim igrama i zaista ih je lijepo vidjeti kako se druže“, govori te dodaje kako je u ovih 18 godina  klub postao jedan dobro podmazan stroj, sve stvari funkcioniraju na najbolji mogući način, jer su tijekom ovog vremena uvidjeli što im odgovara, a što ne. 

Pored mene tu su još dva trenera Boris Knezović i Teo Jergović, koji izvrsno rade i s djecom i odraslima, a obojica su moji učenici tj. potječu iz našeg kluba i obojica su bili uspješni natjecatelji. Radimo punom parom, licencirani smo za 2020. godinu, a ja pored licence Taekwondo Saveza BiH imam i licencu Europske i Svjetske Taekwondo Federacije. Svi se stalno educiramo, pratimo trendove u treninzima te iste primjenjujemo“.

U klubu su i dječaci i djevojčice, kao i odrasli, a natječu se podjednako i jedni i drugi. Imaju perspektivne sportaše, ali i mlade nade za koje će se definitivno čuti. 

Krajem prošle  godine nagradili smo naše najbolje sportaše u svim uzrasnim skupinama za 2019. godinu, pa su nagrađeni sljedeći: David Rezo, Doris Zlomislić, Lana Šunjić, Antonio Rezo, Nika Šunjić, Matej Vidačak, Denis Dujmović, Iva Grbešić i Damir Ćubela. Pored toga što u klubu nagradimo naše najbolje sportaše, godinama smo bili nagrađivani i na Izboru najboljih sportaša grada Mostara, koji organizira Sportski Savez, a i sama sam nekoliko godina bila proglašavana najboljom seniorkom grada Mostara“. 
 
Pored taekwondo treninga u klubu organiziraju i puno drugih zabavnih aktivnosti - natjecanja i radionica – u kojima članovi mogu pokazati i svoje druge sposobnosti i sklonosti, tako da organiziraju uvijek nešto zanimljivo za Božić, Uskrs, karneval, Svetog Nikolu, idu u kino, na vožnju kanuima, na rafting, na karting, paintball, potom organiziraju planinarenje, klupsku olimpijadu, klupski supertalent,… 

U siječnju nas je posjetila Bibi iz jedne daleke galaksije. Oko 50 djece je uživalo u ovoj interaktivnoj komediji za djecu. Ali smo isto tako organizirali i predavanje za sve roditelje i djecu kluba o zdravoj prehrani i o prehrani sportaša. Klub je unajmio nutricionista i preko 100 članova kluba je nazočilo ovom više nego korisnom predavanju u Kosači“, ističe Marić.
  
O klubu bi se moglo još puno toga napisati te je trenerica Marić pozvala sve zainteresirane mlađe i starije uzraste, kao i roditelje i odrasle, da slobodno dođu u Taekwondo klub Cro Star i odrade koji trening i uvjere se u dobru atmosferu koja vlada u klubu i da se upoznaju sa svim što klub nudi. 

Dvorana kluba se nalazi na Rudniku, prekoputa crkve sv. Mateja, a više informacija možete dobiti na njihovoj Facebook stranici.

Branka Dijaković/Pogled.ba