Podijeli članak

Oskvrnavljeno je groblje u Pajićima u župi Solakova Kula, a na području općine Prozor-Rama.

Od kraja samog rata Pajićani i svi koji gravitiraju ovom području dolaze upaliti svijeće za svoje pokojne na mjesna groblja i to upravo u ovom vremenu. Tako je bilo i ove godine. Međutim, Pajićane je dočekalo neugodno iznenađenje, piše Ramski vjesnik.

Jedan dio ograde oko groblje je srušen dok je ispred kapelice na jednom grobu ložena vatra. Također je u samoj kapelici ložena vatra. Ako je netko ovih dana u vrijeme kiše tražio sklonište onda nije barem trebao ložiti vatru na grobu ili u kapelici.

Prisjetimo se da su sela u ovom području u kojima su živjeli Hrvati katolici potpuno uništena tijekom rata iako nije bilo izravnih ratnih djelovanja.  Nije ostao u Pajićima ni kamen na kamenu kao i u većini sela: Škarice, Ivanci, Banja Lučica, Gornja i Donja Vratna gora. Ove godine su se Pajićani organizirali i doveli vodu na Pajića brdo gdje se okupljanju jednom godišnje.

Mještani su ovih dana započeli priprema za izgradnju porušenih objekata. Postavlja se pitanje kako bi trebali protumačiti ovu poruku s groblja iz Pajića i to upravo oko blagdana kada se posebno sjećaju  svojih pokojnih – zar nekome smetaju i pokojni, piše Ramski vjesnik.