Podijeli članak

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o financiranju i projektu između Bosne i Hercegovine i  KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW), vrijedan 10.266.845,46 eura granta – prikupljanje i tretman otpadnih voda Gradiška, koji se odnosi na Republiku Srpsku – faza 1.

Utvrđen je Prijedlog sporazuma o financiranju i projektu između Bosne i Hercegovine i KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW) u iznosu 3,8 miliona eura – prikupljanje i tretman otpadnih voda Gradiška u Republici Srpskoj, prenosi Večernji.ba. Ovaj grant osiguran je putem Švicarske razvojne agencije – SECO, a implementirat će se putem Njemačke razvojne banke (KfW, Frankfurt na Majni).

Svrha ovih projekata je da se pomogne gradu Gradiški u prikupljanju, prijenosu i pročišćavanju komunalnih otpadnih voda na okolišno ispravan i higijenski zadovoljavajući način, uz prihvatljive troškove, a krajnji cilj je unaprijediti uvjete života stanovništva i zaštititi okoliš.

Prijedlozi ovih sporazuma bit će dostavljeni Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar financija i trezora.