Podijeli članak

Mađarski premijer Viktor Orban podržao je Nijemca Manfreda Webera kao kandidata desnog centra za čelnika Evropske komisije, navela je u četvrtak mađarska državna novinska agencija MTI riječi šefa Orbanovog kabineta Antala Rogana.

Aktuelni predsjednik izvršnog organa EU Jean-Claude Juncker odstupit će s položaja naredne godine.

Bivši finski premijer Alexander Stubb do sada je jedini Weberov suparnik u utrci za vodećeg kandidata Evropske narodne stranke (EPP) desnog centra, i za osiguranje nominacije za naslijednika Junckera. Orban, nacionalista, sukobavljao se s EU oko imigracije i drugih pitanja.

Očekuje se da Orbanova stranka Fidesz, koja je uvjerljivo pobijedila na mađarskim izborima u aprilu, bude dominantan mađarski glas na izborima za  Evropski parlament u maju.

Mađarska može imati značajan glas u EPP, koji trenutno ima 219 mjesta kao najveća politička grupacija u parlamentu koji ima 751 poslanika i nada se da će promovirati svog vodećeg kandidata na najviši položaj u EU.

Proces selekcije ipak je neizvjesan jer brojni nacionalni čelnici odbacuju pritisak iz Evropskog parlamenta da nominiraju čelnika pobjedničke stranke za naslijednika Junckera, navodeći kako žele da imaju nezavisan glas u odlučivanju o čelniku izvršnog tijela EU.

Weber, koji također može biti siguran u podršku njemačke kancelarke Angele Merkel, kritikovao je mađarsku vladu u prošlom mjesecu kada je Evropski parlament glasao za sankcije Mađarskoj zbog kršenja pravila EU, prenosi Reuters.