Podijeli članak

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Jasmina Keserovića, zvanog Muhamed, i Senada Kasupovića, zvanog Muatesim, koja ih tereti za organiziranje terorističke grupe, odnosno ratovanje u Siriji. 

Obojica se terete da su 2013. otišli u Tursku, odakle su ilegalno prešali u Siriju, s namjerom da se priključe strukturama tzv. ISIL-a, koji je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo terorističkom organizacijom. 

Optuženi su na području Sirije boravili šest godina, sve do 19. prosinca 2019. godine, kada su, zajedno s drugim osobama iz BiH koje su boravile u Siriji s istom namjerom,  sudjelovali u terorističkim aktivnostima, pružali pomoć i borili se na strani snaga takozvanog ISIL-a.

Kasupović i Keserović su, zajedno s pet drugih osoba u prosincu 2019., zrakoplovom prebačeni u BiH. Osim njih, optužnica je podignuta protiv Armena Dželke, koji se tereti za organiziranje terorističke grupe, odnosno ratovanje u Siriji.

Zajedno s njima, u prosincu su prebačeni Muharem Dunić, Emir Ališić, Milarem Berbić, i Hamza Labidi, koji su osumnjičeni za sudjelovanje na stranim ratištima, a Sud BiH im je svima odredio pritvor u kojem se i dalje nalaze.