Podijeli članak

Dobro je poznato da u automobilima ne bismo smjeli ostavljati torbice, mobitele i prijenosna računala, vrijedne dokumente i kvarljivu robu.

Mnoge je iznenadio podatak kako i plastična boca vode ostavljena na sjedištu također može prerasti u veliki problem koji može dovesti i do intervencije vatrogasaca. Naime, jarka sunčeva svjetlost koja prolazi kroz bocu vode kao kroz povećalo može uzrokovati požar u unutrašnjosti automobilske kabine. 

U parkiranom automobilu potrebno je 20 minuta da se temperatura podigne za 20°C. Iznenadni porast temperature uvelike može utjecati na sastav predmeta koji su pritom ostavljeni u automobilu. Tako na popis stvari koje ne smiješ ostaviti u automobilu za vrijeme ljetne žege trebaš dodati i sunčane naočale, prenosi miss7.hr. 

Sunčane naočale ne ostavljaj u automobilu!

Sunčane naočale neizostavan su modni dodatak u ljetnim mjesecima, a iznimno su nam koristan suputnik u vožnji budući da osiguravaju bolju vidljivost. Kada nam više nisu potrebne, sklone smo ih ostaviti na sjedalu ili pospremiti u pretinac, no prema uputama optičara to zapravo nije dobra ideja.

Naime, visoke temperature mogu oštetiti stakla, a u nekim slučajevima mogu dovesti i do pucanja zaštitnog premaza na leći ili čak samih leća. Nadalje, plastični okviri mogu pod visokim temperaturama promijeniti svoj oblik te se iskriviti i proširiti što uvelike utječe na njihovu udobnost.

S druge strane, metalni okviri se mogu toliko zagrijati da naočale nećeš moći nositi sve dok se ne ohlade budući da u suprotnom može doći do oštećenja kože. U najekstremnijim slučajevima, stakla na naočalama koje su ostavljene s unutarnje strane vjetrobranskog stakla mogu poslužiti kao povećalo te refleksija svjetlosti može dovesti do požara. Stoga, naočale radije stavi u zaštitnu futrolu te nosi sa sobom - tako će biti sigurnije.

Pripazi i na kremu za sunčanje!

Osim sunčanih naočala u automobilima bi trebala izbjegavati držaiti i još jedan predmet kojeg rado vezujemo uz ljeto - kremu za sunčanje. Razlog tome je što pri izloženosti visokim temperaturama ona može promijeniti svoj sastav, a to dovodi do smanjenja njezine učinkovitosti.

Također, izloženost visokoj temperaturi može uzrokovati njezinu eksploziju, a nitko od nas ne želi uklanjati prolivenu kremu sa sjedala.