Podijeli članak

 

 

Britanska meteorološka služba nedavno je upozorila da bi ljeto 2013. godine u Europi moglo biti jedno od najtoplijih koje smo doživjeli. I najnovije prognoze najavljuju nadprosječno toplo ljeto, ponegdje možda i ekstremno vruće. Jedno od najekstremnijih ljeta zabilježeno je 2003. godine koja je zapamćena kao ekstremno topla i vrlo sušna.

 

Britanska meteorološka služba nedavno je upozorila da bi ljeto 2013. godine u Europi moglo biti jedno od najtoplijih koje smo doživjeli. I najnovije prognoze najavljuju nadprosječno toplo ljeto, ponegdje možda i ekstremno veuće. Jedno od najekstremnijih ljeta zabilježeno je 2003. godine koja je zapamćena kao ekstremno topla i vrlo sušna. Ta godina ušla je u povijest Europe po najvećim vrućinama u zadnjih 150 godina. Uslijed učestalih toplotnih udara u ljeto 2003. širom Europe umrlo je 30.000 ljudi.

Obistini li se prognoza za ljeto, idućih mjeseci mogli bi biti oboreni temperaturni rekordi. Dosadašnja apsolutno najviša temperatura zraka u regionu od čak 42,8 Celzijusovih stupnjeva  izmjerena je 4. kolovoza 1981. u Pločama.