Podijeli članak

Oliver je dobro. Gotov je s kemoterapijom, pa mora na imunoterapiju. Ostaje kod kuće. CT je pokazao da se tumor smanjio, rekla je glazbenikova supruga Vesna Dragojević za 24sata.

Nastavlja kako je Oliver Dragojević (70) izašao iz bolnice uoči blagdana, kako su i planirali. Božić je proveo kod kuće u krugu obitelji, a tako će dočekati i Novu godinu.

- Sretan je, pa kako neće biti. Mjesec dana je bio u bolnici. Za Božić su nam malo došla dica. Prehlade su u ‘điru’ pa ga čuvamo da ne bi skupio virozu - govori Oliverova Vesna.

Prije nekoliko dana legendarnog pjevača odvezli su u splitsku lučicu da vidi svoj brod koji je ondje vezan. I more.

- Ne može on bez svog mora - objašnjava gospođa Dragojević. Dodala je da je sa suprugom prošetala uz obalu dok je bilo sunčano i toplo.

Oliverov najbliži suradnik Nenad Drobnjak otkrio je za 24sata da je glazbenik prebrodio krizu u borbi s opakom bolesti kao i nuspojave koje su se pojavile tijekom liječenja tumora na plućima.

- Čuli smo se u srijedu. Dobro je. Počeo se zafrkavati. Već on koncerte spominje, a ja mu govorim polako. Kaže da prvi nastup obavezno mora zakazati u Splitu. Možda već na proljeće. Jako je pozitivan. Pjevuši dok priča - kaže Drobnjak. Oliver je u splitskoj bolnici proveo tridesetak dana. Zbog toga je morao otkazati dva rasprodana koncerta u Splitu, u Spaladium Areni.

Borba s bolešću počela ljetos

Oliverova borba s bolešću počela je ovoga ljeta. Bio je početak kolovoza kada mu je odjednom na sprovodu skladatelja i velikog prijatelja Remija Kazinotija odjednom pozlilo.

Dragojević je odmah otišao na pretrage jer je u početku bio uvjeren da nije ništa ozbiljno.

- Imam neku masu na plućima, još se ne zna što je. Vjerujem da će sve biti u redu, ja sam optimist - pričao je dobro raspoloženi pjevač krajem kolovoza dok se odmarao u Veloj Luci.

Nakon dodatnih testova liječnici su utvrdili da je masa na plućima tumor, zbog kojeg je Oliver morao krenuti na kemoterapije. Umjesto odmaranja u Veloj Luci pjevač se vratio u Split i obilazio liječnike u splitskoj bolnici.

- Ležim i gledam televiziju, ponekad malo vježbam, pogledam Hajduk. Tako izgledaju moji dani - pričao je prije nekoliko mjeseci “morski vuk”. Optimizam ga nije napuštao pa je vrijedno dogovarao sa suradnicama slavljenički koncert u splitskoj Spaladium Areni. Prilagodio se Oliver, tvrdi njegov suradnik Drobnjak, na tešku životnu situaciju, no bez glazbe ne može, pa tako i sada, čim je izašao iz bolnice, planira nove koncerte koje želi zakazati u Splitu već na proljeće.

Posljednji koji je održao bio je na 50. godišnjicu Županijske lige protiv raka, kada je u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu pjevao s Marijanom Banom, Tedijem Spalatom i Gibonnijem. Tijekom liječenja ostao je bez kose, pa se na koncertu pojavio sa šiltericom, a kada ju je skinuo kako bi pozdravio publiku, “zaradio” je ovacije oduševljene publike. Posebno je emotivno bilo kada je zasvirao prve taktove hita “Vjeruj u ljubav”, kako je koncert i nazvan.

- Ako mi je ikada trebala pomoć, onda je to sada. S vama će mi biti puno lakše - rekao je Oliver publici.

Želja za sviranjem i pjevanjem te kontaktima s brojnim obožavateljima ionako ga nikad nije napustila, a nakon uspješno odrađenoga koncerta u splitskom HNK, motiv za povratkom na pozornicu bivao je svakim danom sve veći.

Veselio se koncertima u Spaladium Areni te onom zagrebačkom u Lisinskom. Za dva splitska nastupa sve karte su rasprodane za samo nekoliko sati. Oliver se istodobno liječio te spremao i vježbao za nastupe. Sve je bilo dogovoreno u detalje, probe su bile dogovorene, u Zagrebu je trebao svirati sa zagrebačkom filharmonijom, Oliver je planirao doći u metropolu na svirke...

Oliver u prosincu proslavio 50 godina karijere

Legendarni pjevač u prosincu je slavio 50 godina glazbene karijere i 70. rođendana, pa je turneju nazvao “OLIVERovih 70”. Slagao je listu pjesama sa svojim najvećim hitovima, “Galeb i ja”, “Vjeruj u ljubav”, “Cesarica”, “Skalinada”..., kada je uslijedio novi šok - pjevač je morao otkazati koncerte i ponovno je završio u bolnici.

No umjesto da proslavi 70. rođendan, koji je bio 7. prosinca, ondje gdje je poželio, na pozornici sa svojom publikom, morao je od te želje odustati. Tijekom kemoterapija, a bio mu je to četvrti ciklus, došlo je do uobičajenih nuspojava, no oslabio je i završio u bolnici.

- Oliveru je žao što je morao otkazati i razočarati publiku koja ga toliko godina vjerno prati, no vjerujemo u pozitivan ishod i nove koncerte - priopćili su iz pjevačeva tima.

“Morski vuk” slavio je rođendan u krugu obitelji, sa suprugom Vesnom, djecom i unucima.

Kao i svake godine, njegova Vesna u tajnosti mu je spremila tortu, pa je tako bilo i ovom prilikom, na koju je svjećicama ispisala brojku 70. U bolnici je pjevač ubrzo povratio snagu, stanje mu se poboljšavalo, a kako mu je bilo bolje, tako mu je raslo i raspoloženje.

Prijatelji su ga posjećivali, s njima je onda kartao, pričao viceve i šalio se. Zafrkavao se i s medicinskim osobljem, ponekad i psovao, u svom osebujnom smislu za humor.

- Najvažnije je da nam je prijatelj dobro. Ako nekoga volim, onda je to Oliver - kazao je pjevačev prijatelj Ante Gelo.

Svakodnevno ga je posjećivao i Tedi Spalato. On je, možda i prvi, primijetio da mu s prijateljem možda nije sve u redu.

- Na koncertu u Veloj Luci vidio sam da ima neki napor kod pjevanja. Naravno, nisam pomislio na najgore - otkrio je Spalato.

Lakše mu je sada kada je Oliver izašao iz bolnice, a potom i u šetnju, pogledati brod i more.

- Želim Olivera još dugo gledati na pozornici. Ostavio je velik trag na ljudskim sudbinama i mladim generacijama - rekao je Spalato u jednom intervjuu.

Sudeći po zadnjim informacijama, iste planove ima i Oliver. Čim može, vježba sviranje i pjevuši prepoznatljivim hrapavim glasom “kako ne bi ispao iz ritma”. Trenutačno smišlja “povratnički” koncert, vjeruje da će to biti “kod kuće”, u Splitu. Kako kaže, ako će zdravlje dopustiti, to bi trebalo biti na proljeće.

Dragojević ne može dočekati i da ode na Korčulu, u Velu Luku. Ne može bez tog mjesta, a otkad je obolio, nije ga posjetio. Davno je objasnio što za njega znači Vela Luka.

- Budem s obitelji, žena, dica, unuci, neviste, ima nas milijun. Lovimo ribu i uživamo - objasnio je Oliver.