Podijeli članak

Na suđenju za ometanje pravosuđa, obrana Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića zatražila je oslobađajuću presudu u završnoj riječi uz obrazloženje da Tužiteljstvo BiH nije dokazalo ni osnovne elemente kaznenih djela koja im se stavljaju na teret.

Optužnica tereti Fahrudina Radončića da je naredio izvršenje pritiska na Azru Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršitelji bili Bilsena Šahman i Dautbašić, javlja N1. Prema Optužnici Radončić je u dogovoru s Dautbašićem, nastojao od Zijada Hadžijahića, uposlenika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, saznati je li u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se zatvori. 

“Svjedokinji Azri Sarić nisu prijetili Dautbašić i Šahman. Bilo je obrnuto. Oni su žrtve ucjene, ustvrdila je obrana. Sve je politički montiran proces koji se temelji na tumačenju iskaza, a ne dokaza", kazala je obrana.

Obrana tvrdi da Tužiteljstvo BiH nije izvelo nijedan dokaz koji potvrđuje da su postojali kontakti Fahrudina Radončića i Bilsene Šahman, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića i Fahrudina Radončića i Zijada Hadžijahića ili, kako je istakla odvjetnica Bakira Dautbašića Tatjana Savić, "ispade da se Bakir Dautbašić jedini udružio" i to ne u kriminalnu, već poslovnu, stranačku ličnu vezu, prenosi N1.

Obrana je podsjetila da je zapravo sve počelo od iskaza Sabahudina Žuje, direktora Farmavite, kojeg je navodno Bakir Dautbašić zamolio da utiče na Azru Sarić, svoju zaposlenicu, da ne promijeni iskaz dat ranije na okolnosti ubojstava Ramiza Delalića Ćele. Obrana je istakla da je izjava pogrešno protumačena, ali i da i u ovakvom navodu nema prisile, niti kaznenog djela davanja nedopuštene koristi 

“Teza da je Dautbašić kontaktirao Žuju da izvrši pritisak ne stoji, jer to mogao uraditi preko Bilsene Šahman koja je poznavala Azru Sarić", navela je odvjetnica Tatjana Savić. No Tužiteljstvo kaže da je zamolio Žuju, a to nije prisila, kazala je Savić, te dodala kako je Azru Sarić zapravo prvi spomenuo Sabahudin Žujo.

Obrana Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman u završnim riječima ustvrdila je da je cijeli iskaz Azre Sarić laž.

"Ona je pokušala ucijeniti Bakira i Bilsenu. Za Fahrudina Radončića nije bilo potrebe da Sarić mijenja iskaz ranije dat jer nikada nije ni spomenula Fahrudina Radončića. Svi izvedeni dokazi potvrdili su kako su glavni svjedoci Azra Sarić i Sabahudin Žujo nepouzdani svjedoci dok je pristranost Dubravka Čampare, državnog tužitelja, dokazana i njegovim izuzećem u predmetu odlukom Ureda disciplinskog tužitelja", navela je obrana.

Bakira Dautabašića prva je kontaktirala Azra Sarići insistirala da se s njim sastane u jednom sarajevskom restoranu o čemu je on upoznao Bilsenu Šahman koja je Sarićevu poznavala od ranije budući da su obje radile u farmaceutskim kompanijama . Bilsena je savjetovala da se ne nalazi sa Sarić nasamo, te da je najbolje da sastanak održe u njenom stanu. Tu je Azra Sarić prema navodima obrane, zatražila pomoć da joj se osigura specijalizacija, ali i posao na Kliničkom centru, također da Avaz prestane pisati o okolnosti smrti pacijenta Sabahudina Hukare u čijoj je smjeni preminuo, dok je radila kao specijalizant, a da će zauzvrat zaštiti Fahrudina Radončića i Nasera Kelmendija u svom iskazu koji ponovo treba dati. Kako je ustvrdila obrana, Šahman i Dautbašić su bili šokirani zahtjevom. Kasnije će ocijeniti da je riječ o pokušaju reketiranja i dati izjave kod notara, a potom ih dostavili Tužiteljstvu.


Obrana nije osporila da je Dautbašić razgovarao s Radončićem u vezi Nermane Hadžijahić s obzirom na to da je u dugogodišnjem prijateljskom odnosu s njenim suprugom, Zijadom Hadžijahićem. Tvrde da Tužiteljstvo ipak nije izvelo nijedan dokaz koji bi potvrdio kazneno djelo davanja nedopuštene koristi.

"Bit će danas tijekom dana", prepiska je Dautbašića sa Zijadom Hadžijahićem za koju je Tužilaštvo kazalo da je potvrdilo imenovanje Nermane Hadžijahić, obranu je negirala ustvrdivši da su razgovarali o registraciji vozila.Također ne postoji nijedan dokaz, ustvrdila je obrana koji bi potvrdio kako je Zijad Hadžijahić vršio pritisak na bilo kojeg tužitelja kako bi saznao je li istraga protiv Radončića otvorena, i ako jeste da je blokira.

Svi navedeni dokazi pokazali su, navodi obrana, da su glavni svjedoci Azra Sarić i Sabahudin Žujo nepouzdani svjedoci, dok je pristranost državnog tužitelja Dubravka Čampare dokazana i njegovim izuzećem iz predmeta odlukom Ureda disciplinskog tužitelja. 

Na kraju je zatražena oslobađajuća presuda.

Presuda u ovom slučaju bit će donesena 16. svibnja u 13 sati.