Podijeli članak

U Sudu BiH nakon sedam sati okončano je maratonsko ročište za određivanje pritvora Fadilu Novaliću, premijeru Federacije BiH, Fahrudinu Solaku, direktoru FUCZ te Fikretu Hodžiću, vlasniku tvrtke "Srebrena malina", a koji se sumnjiče za nelegalnu nabavku 100 respiratora iz Kine tijekom koje je potrošeno 10,5 milijuna KM proračunskog novca. 

Tužiteljstvo BiH Novalića, Solaka i Hodžića tereti za udruživanje radi počinjenja krivičnog djela, zlouporabu položaja i ovlasti, primanje nagrade, trgovinu utjecajem i pranje novca, a Solaka i Hodžića i za krivotvorenje službene isprave.

Troje tužitelja Merisa Nurkić, Mirza Hukeljić i Džermin Pašić iznijeli su argumentaciju pred Tatjanu Kosović, sutkinju za prethodni postupak, a među materijalnim dokazima našla se i viber komunikacija koja je prema tvrdnjama optužbe izvučena iz premijerovog mobitela koji je prema sudskoj naredbi od njega oduzet nekoliko dana ranije. Kako je rečeno dio poruka je obrisan kada je otvorena istraga, piše Avaz.

 
Radi se, kako se moglo čuti u sudnici državnog suda o krunskom dokazu, na kojem uz iskaze na desetine svjedoka počiva slučaj tužiteljstva. Kako su tužitelji predočili sucu vodeći se Zakonom o krivičnom postupku mjera jednomjesečnog pritvora za premijera Novalića, Solaka i Hodžica zatražena je zbog bojazni da će osumnjičeni utjecati na svjedoke i postojanja realne mogućnosti da će boravkom na slobodi biti u mogućnosti da sakriju ili unište dokaze. 


Tužitelji su stavili naglasak i na prebacivanje novca Federalnoj upravi civilne zaštite, a koja je zatim novac uplatila "Srebrenoj malini" za kupovinu respiratora. Optužba tvrdi da je Hodžić pokušavao pronaći što jeftinije respiratore kako bi što više novca ostalo za protuzakonitu imovinsku korist.

Kao pritvorski razlog tužiteljstvo je navelo i posljdnju točku koja se tiče mogućnosti određivanja pritvora, a to je da bi njihovo puštanje na slobodu moglo dovesti do uznemirenja javnosti.

Uz vještačenje samih ventilatora, prema tužiteljskoj tvdnji urađena je i analiza dokumentacije koja je izuzeta od osumnjičenih te njihovih suradnika, a također je urađena i financijska istraga odnosno praćen je trag novca koji je korišten tijekom malverzacije.

Odvjetnici osumnjičenih Nikica Gržić, Vasvija Vidović, Kadrija Kolić i Muhidin Kapo u svom obraćanju sudu naveli su da njihovi klijenti nisu odgovrni za krivična djela za koja se sumnjiče te da se protive određivanju mjere pritvora po svim pritvorskim razlozima, jer za to nema zakonskog uporišta te da se radi o politički motiviranom procesu. 

Odvjetnica premijera Novalića Vasvija Vidović navela je kako je njen klijent nezakonito zadržan u prostorijama SIPA-e te da je Tužiteljstvo u petak  trebalo  predložiti pritvor, jer su ga tužitelji u ovoj policijskoj agenciji saslušavali, a ne istražitelji.

Dodala je kako nema nijednog dokaza da je Novalić zlouporabio položaj te da kod tužiteljstva ne postoji jasan činjenični opis tko je i kako primio dar, odnosno novac.

Navela je i da  Sud BiH može donijeti povijesnu odluku, ali i da može imati nesagledive posljedice po funkcioniranje FBiH jer može izazvati kaos ako pritvori Novalića, jer on "potpisuje isplatu mirovina i invalidnina", navodi Avaz.

-Ukoliko Sud Bosne i Hercegovine prihvati prijedlog Tužiteljstva BiH da se federalnom premijeru Fadilu Novaliću odredi jednomjesečni pritvor, u Federaciji BiH će doći do uznemirenja javnosti, ali ne na način na koji to tvrdi Tužitejstvo BiH, nego zbog posljedica koje takva odluka sa sobom nosi po cjelokupni život u ovom entitetu - dodao je odvjetnik Gržić.

Što se tiče međusobnih kontakata između Hodžića i Novalića, Vidović je kazala kako su imali desetominutni razgovor u kabinetu te jedan telefonski razgovor nakon toga.

Novalić se također obratio Sudu te je naveo da je "isfrustriran postupkom Tužiteljstva BiH i da ništa nije jeo niti pio od četvrtka".

Odluka hoće li Novalić, Solak i Hodžić biti zadržani mjesec u pritvorskoj jedinici će biti naknadno priopćena.