Podijeli članak

Od 2015. godine Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a uvrstio je na listu ortopedskih pomagala inzulinske pumpe za osiguranike starosne dobi do 26 godina. 

Ipak, u ove tri godine realizirana je samo jedna inzulinska pumpa. Problem je bio u tome što roditelji oboljelje djece nisu imali sredstava za kupovinu setova za pumpe koji mjesečno koštaju oko 400 maraka. Nakon ovotjednog sastanka direktora zavoda zdravstenog osiguranja u Mostaru, stanje po ovome pitanju se znatno promijenilo.

Naime, donešena je odluka kako će od sada troškove kupovine inzulinske pumpe snositi Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, dok će troškove kupovine setova za pumpe snositi županijski zavodi. Odluka se odnosi na osobe starosti do 18 godina. Kako nam je rekla ravnateljica Zavoda zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH Vlatka Martinović, za ovu namjenu će ova federalna institucija osigurati 500 000 maraka. 

"Iznos bi trebao biti dovoljan za kupovinu oko 100 inzulinski pumpi i upravo toliko imamo djece kojima je ona potrebna. Inzistiramo na tome da djeca u svakoj županiji imaju ista prava, što znači da će neke županije morati dopuniti liste ortopedskih pomagala. Nadam se kako će se to brzo dogoditi i kako će djeca u svim županijama imati besplatne inzulinske pumpe i setove za njih", rekla je ravnateljica Martinović za Pogled.ba.

Dodala je kako je Vlada Federacije BiH već odobrila promjenu financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja zbog ovoga projekta, ali su dokumenti trenutno "zapeli" u Parlamentu FBiH. 

"Već tri mjeseca čekamo odobrenje Parlamenta. Nadam se kako će odluka uskoro biti donešena i kako ćemo krenuti u realizaciju projekta. Mi smo spremni", zaključila je Martinović. 

Direktor ZZO HNŽ-a Rade Bošnjak je u svojoj izjavi poručio kako će se institucija koju vodi rado priključiti inicijativi koja je došla sa federalne razine, odnosno, od strane ravnateljice Martinović.

"Mi smo inzulinske setove i rezervoare za inzulinsku pumpu stavili na listu ortopedskih pomagala prije dva mjeseca. I povećali smo dobnu granicu korisnika do 26 godina. Može se reći kako smo već u projektu, čekamo još da Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja dobije odobrenje za nabavku inzulinski pumpi kako bi u projekt mogli ići u punom kapacitetu", naglasio je ravnatelj Bošnjak. Prema neslužbenim podatcima, oko 20 djece u HNŽ-u trebalo bi dobiti inzulinske pumpe na teret Zavoda. 

Primjenom inzulinske pumpe dnevni i godišnji broj uboda manji je i do 10 puta, postiže se kontinuirana kontrola i praćenje razine šećera u krvi u svim uvjetima ( sportske aktivnosti, san, stres,…), smanjuje se broj teških hipoglikemija, bolja kakvoća života, izbjegnut je fenomen zore, smanjuje se broj kroničnih komplikacija. Djeca oboljela od dijabetesa će na ovaj način imati uvjete u kojima će znatno lakše živjeti s ovom bolešću, a mogućnosti zdravstvenih komplikacija kao posljedica dijabetesa će biti znatno smanjena.