Podijeli članak

Tagovi

Nakon što su iz Republike Srpske krenule reakcije zbog toga što je, kako tvrde iz ovog bh. entiteta, visoki predstavnik Valentin Inzko uporedio Republiku Srpsku s NDH, iz OHR-a je potvrđeno da osnovna poruka nije trebala biti ova usporedba.

"Fokus poruke visokog predstavnika bio je, kao što je visoki predstavnik i ranije često isticao, da se prekine s retorikom okrenutom ka podjelama i da političari konačno postignu dogovor o datumima koje ova zemlja i njezini građani mogu obilježavati tako da se na jednak način obuhvate svi segmenti društva. Tijekom obilježavanja 9. siječnja bila su isključena dva konstitutivna naroda, Bošnjaci i Hrvati. Povrh toga, Ustavni sud je tri puta donio odluku o ovom datumu. U svakoj državi odluke Ustavnog suda su konačne i obvezujuće za sve", piše u odogovoru OHR-a, prenosi BHRT.

Naime, visoki predstavnik je komentirajući neustavnu proslavu Dana RS 9. siječnja rekao kako za međunarodnu zajednicu postoji samo daytonska Bosna i Hercegovina i Republika Srpska koja je dobila svoj legitimitet 21. studenog 1995. godine u Daytonu.

"Ako bismo počeli slaviti 'praznike' kao što je 9. siječanj, onda bi se neki mogli dosjetiti i da se slavi, recimo, 10. travanj, dan kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska (NDH). Mislim da to nikome ne pada na pamet i da treba gledati prema budućnosti, a ne prema prošlosti", poručio je tada Inzko.