Podijeli članak

Trenutni politički diskurs o rezervnom sastavu policije u entitetima, koji je počeo jednostranim potezom Republike Srpske u vezi s ovim pitanjem, ne doprinosi miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, a povrh svega - ne postoji uvjerljivo opravdanje za uspostavu rezervne policije, priopćeno je iz OHR-a.
Naprotiv, tvrde iz Ureda visokog predstavnika, time je pokrenuta negativna spirala nepovjerenja i međusobnog nadmetanja, pa čak i straha. 

"Ovakva dinamika je zabrinjavajuća s obzirom na to da se njom ugrožava stabilnost stvaranjem tenzija i podjela u zemlji od kojih, u konačnici, građani BiH nemaju nikakve koristi", kaže se u priopćenju.

Umjesto jednostranog uvođenja rezervnog sastava policije, organi vlasti na svim nivoima treba da rade na boljoj suradnji kako bi javnu sigurnost podigli na najvišu razinu i osigurali sigurno okruženje, poručeno je.

"Ne postoji uvjerljivo opravdanje za jednostranu uspostavu rezervnog sastava policije. Imigracija i politika u vezi s izbjeglicama i azilom su ustavna nadležnost državnih institucija, te njihove kapacitete treba ojačati. To bi bio odgovarajući primjer bolje suradnje. U tom kontekstu, pozivamo vlasti Republike Srpske da ne nastavljaju sa zakonodavnim postupkom u vezi sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima, nego da pokrenu dijalog sa svojim partnerima na državnom i federalnom nivou, kao i s međunarodnom zajednicom", zaključuje OHR.