Podijeli članak

Scena u kojoj Vlade Divac 1990. na Svjetskom košarkaškom prvenstvu u Argentini jednom navijaču otima hrvatsku zastavu postala je antologijska. Argentinski mediji pronašli su toga navijača koji je ispričao što se dogodilo prije 27 godina. Čovjek se zove Tomas Šakić i danas je 68-godišnjak. 

- Nisam Hrvat nego sam sin Hrvata. Rođen sam u Rosariju i na Svjetskom prvenstvu u nogometu u utakmici Hrvatske i Argentine navijat ću za Argentinu. No da, ja sam čovjek koji je donio zastavu. Trebam biti iskren: Divac je uzeo zastavu i kasnije je vratio. Nije pljunuo na nju niti gazio po njoj. Pokazao je manjak poštovanja, ali nije pljunuo na nju - rekao je Šakić i dodao: 

- Nisam navijao za Jugoslaviju, a nisam ni želio da izgubi. Moje simpatije bile su na strani Hrvatske, Kukoča, Petrovića, Čuture... Mislio sam da je Divac Hrvat. Kad je mi je uzeo zastavu, shvatio sam da je Srbin.

U jednom trenutku borio se s Divcem. 

- Divac je uzeo zastavu i otišao. Bilo mi je teško kretati se jer sam na imao fotografsku torbu. Na fotografijama se to ne vidi, ali smo u jednom trenutku bili na deset centimetara jedan od drugog. Licem o lice, borili se za zastavu. Ja od 180 cm, a on od 212. Povukao sam se jer nisam želio naštetiti Argentini. 

Šakić je svoj cilj ispunio. 

- Nakon toga zvali su me ljudi diljem svijeta. Održavao sam kontakte s hrvatskom zajednicom i bili su zadovoljni. Svijet je vidio zastavu koju su zabranjivali od 1945.