Podijeli članak

Studentska asocijacija Filozofskog fakulteta (STAFF) se u potpunosti protivi zatvaranju Zavoda za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu smatrajući tu namjeru direktnim atakom na kvalitetu života studenata koji nisu iz Županije  Sarajevo. Zavod koji je bio desetljećima integralni dio Univerzitetske obitelji  i u studentskom gradu, kakvo jeste Sarajevo, neodvojiv je dio studentskog života, posebice  zbog užasnih uvjeta  za studente koji žive u studentskim domovima čija neuvjetnost šalje studente put klinike i češće nego bi trebalo. Županija koja prima skoro 40 000 studenata koji svoj novac ostavljaju u toj županiji , točnije, gradu Sarajevu, morao bi imati svu potrebnu, pa i onu zdravstvenu, infrastrukturu za osiguranje zdravstvene zaštite studenata po uzoru na europske gradove.

S obzirom da su dosad studenti koji nisu iz KS svoja zdravstvena prava mogli ostvariti samo na dva mjesta, KCUS (o čijim problemima redovno čitamo) i u Studentskoj poliklinici, koja i jeste otvorena da bi studenti mogli brzo i efikasno se liječiti, nakana da se Studentska poliklinika zatvori ostavlja te studente bez riješenog statusa a rješenja koja se naziru niti približno nisu zadovoljavajuća.

Ograđujemo se od saopštenja SPUS-akoji redovno neopravdano tvrdi da nastupa u ime svih ili velike većine studenata. Smatramo da izjava kako Zavod služi samo za liječnička uvjerenja (netočna je tvrdnja da izdaju potvrdu bez da odrade pregled) svjedoči o nepoznavanju i neupućenosti Studentskog parlamenta u probleme studenata kao ni u bitnost zdravstvene zaštite svih studenata, a posebice onih izvan ŽS koji su ovom odlukom posebno oštećeni i koji polikliniku koriste tijekom  cijele godine.

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu koji se redovno bavi identitarnim temama već pri prvom stvarnom problemu za studente svrstao se na stranu vlasti koja zahtijeva reformu na uštrb zdravlja studenata, bez javne rasprave i analize kao i jasnih rješenja o narednim koracima.Tako se SPUS i primjerom razotkrio kao ispolitizirana organizacija čiji interes nije zaštita studenata već opravdavanje odluka vlasti iz pozicije tobožnje nezavisne studentske organizacije.

Suad Beganović
Predsjednik STAFF-a