Podijeli članak

Tajana Gudenus, Srpkinja iz Hrvatske koja se pojavljuje na snimci zbog koje je pala austrijska vlada, oglasila se preko svojih odvjetnika i istaknula da nije odgovorna za pad vlade Austrije niti je na bilo koji način utjecala na događanja koja su dovela do ostavke Heinz-Christiana Strachea.

"Ja nisam odgovorna za pad austrijske vlade, niti sam na bilo koji način utjecala na događanja koja su dovela do političkih posljedica i ostavke vicekancelara Savezne republike Austrije", navela je Tajana Gudenus u pisanoj izjavi, a prenosi Dnevni Avaz.

Pismom se oglasilo i odvjetničko društvo Stojković, koje zastupa Tajanu Gudenus, i koje je navelo da "označavanjem njihove klijentice kao nekoga tko svojom "fatalnom privlačnošću" utječe na politička događanja odnosno označavanjem kao nekoga tko predstavlјa toliko moćnu figuru koja je u mogućnosti da svojim ponašanjem dovode do pada vlade jedne od vodećih država Europske unije, ona postaje meta i ugrožava se njena sigurnost".

Tajana Gudenus supruga je šefa zastupničkog kluba FPÖ-a Johana Gudenusa, jednog od aktera u kompromitirajućem videu. Kako piše "Deutsche Welle", riječ je o mladoj ženi koja potječe iz srpske obitelji iz Hrvatske. Navodi se da je Tatjana Gudenus, rođena Tajčić, zajedno s obitelji izbjegla u Banju Luku nakon početka rata 1992. godine, te da odatle seže i njezino poznanstvo s Miloradom Dodikom koji je bio na njihovoj svadbi.

Rekordna brzina kojom se raspala vlada

Podsjetimo, na snimkama koje su objavili Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung, Strache i njegov suradnik Johann Gudenusom, sadašnji predsjednik zastupničkog kluba FPÖ-a, u srpnju 2017., dva mjeseca uoči parlamentarnih izbora u Austriji, u vili na Ibizi razgovaraju s jednom ženom koja se predstavlja kao nećakinja ruskog oligarha koji želi uložiti 250 milijuna eura u austrijsko gospodarstvo.

Sueddeutsche Zeitung i Der Spiegel objavili su tajno snimljeni video na Ibizi u kojem Strache u razgovoru s jednom navodnom ruskom poduzetnicom za novac nudi prednosti pri dodjeli javnih natječaja.

Iako je sugovornica u nekoliko navrata ponovila kako se radi o ilegalnom novcu, Strache i Gudenus su navodnoj investitorici ponudili kupnju najtiražnijeg austrijskog dnevnika Kronen Zeitunga.

"Ako tri tjedna uoči izbora preuzmete Kronen Zeitung i podržite nas da dođemo do vrha, onda možemo pričati o svemu", rekao je Strache u videu.

Na snimci spominjao i Hrvatsku

Sasvim usputno, govoreći o investicijama, Strache spominje i Hrvatsku.

Strache je svojoj ruskoj prijateljici savjetovao da nipošto ne ulaže novac u države jugoistoka Europe. “Hrvatska je jedno sr*nje, sr*nje”, govori Strache te savjetuje i da bježi od Srbije, odakle je političkim utjecajem spašavao tvrtke svojih austrijskih prijatelja.

Ništa nije demantirao

Strache ništa nije demantirao. Iako je inzistirao na tome da nije prekršio nikakav zakon, priznao je da je riječ o "krajnje neugodnoj, pijanoj aferi".

"Žao mi je. To je bilo glupo, neodgovorno i jedna velika greška i zato sam kancelaru Kurzu ponudio svoju ostavku koju je on i prihvatio", rekao je Strache u subotu na izvanrednoj konferenciji za tisak u uredu vicekancelara.

Strache je objasnio da je pod utjecajem alkohola htio impresionirati navodnu rusku poduzetnicu i zbog toga se ispričao i svojoj supruzi.

"Ponašao sam se kao tinejdžer i time povrijedio osobu koja mi najviše znači", rekao je Strache.

No iako nije ništa demantirao, Strache se ipak izvlačio, a za sve je optužio "strane obavještajne službe".

Ipak novi izbori

Ostavka je uslijedila ni 24 sata nakon izbijanja afere. Kurz ju je prihvatio. No čini se kako je austrijski premijer svjestan da vlada ipak ne može preživjeti skandal ovolikih razmjera, odnosno da jedna ostavka ne može sačuvati narušeni kredibilitet desne vlade.

Tako su Kurz i predsjednik Alexander Van der Bellen najavili da bi se prijevremeni izbori u Austriji mogli održati početkom rujna.

"Novi izbori nisu ničija želja nego nužnost“, rekao je Kurz (Austrijska narodna stranka, OeVP) nakon razgovora s Van der Bellenom. On je objasnio da do novih izbora želi "stabilne uvjete" i da će u tu svrhu razgovarati s predstavnicima svih stranaka.