Podijeli članak

Odvjetnik Senad Pećanin, u ime vlasnika ugostiteljskih objekata u Sarajevskoj županiji, obratio se Kriznom stožer Federalnog ministarstva zdravstva sa zahtjevom za preispitivanjem i ukidanjem zapovijedi kojom se rad ugostiteljskih objekata na području županija ne smije odvijati duže od 24.00 sati.
"Navedena odluka je diskriminatorna prema gostima, uposlenicima i vlasnicima ugostiteljskih objekata koji, u skladu sa zakonom, imaju odobrenja za rad nakon ponoći. Uz puno uvažavanje cilja koji želite postići, ukazujemo na zakonsku neutemeljenost donijete odluke, te nedostatak bilo kakvih epidemiološko - zdravstvenih razloga za donošenje navedene zapovijedi", naveo je Pećanin.

Kako navodi, upravo na dan donošenja navedene zapovijed, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo SŽ Aida Pošković je informirala javnost da nema dokaza o registriranju novih zaraženih tijekom njihovih kontakata u ugostiteljskim objektima.

"Neprihvatljivo je da je navedena zapovijed donošena bez ikakvog zdravstvenog opravdanja, unatoč činjenici da se istovremeno tolerira održavanje javnih skupova visokog rizika, kao što su vjerska okupljanja, građanski protesti, maturske svečanosti, sportske manifestacije ( atletski miting)...Želimo da vjerujemo da ste svjesni izuzetno teških ekonomskih posljedica koje trpi uslužno - ugostiteljski sektor u SŽ-u od početka primjene mjera za sprječavanje epidemije izazvane virusom Covid - 19", istaknuo je Pećanin.

Ističe da je egzistencija na hiljade uposlenika i njihovih porodica iz ovog, ali i iz sektora privrede koji su usko povezani s ugostiteljstvom ( prehrambena industrija, industrija pića, turizam...) je ozbiljno ugrožena, a nastavak ograničavanja radnog vremena u trenutnim okolnostima drastično bi otežao opstanak i nastavak poslovanja velikog broja ugostiteljskih objekata.

"Neminovna posljedica zadržavanja usvojene mjere bi bio ostanak bez posla na stotine direktno pogođenih zaposlenih osoba, a lančane posljedice bi taj broj uvećale na tisuće pogođenih osoba. Iz svih naprijed navedenih razloga molimo vas da hitno preispitate i ukinite navedenu naredbu od 26.lipnja 2020. godine.
Ako to ne učinite, biti ćemo prinuđeni da poduzmemo sve zakonski predviđene mogućnosti za spašavanje egzistencije mnogih obitelji koje su direktno pogođene vašom navedenom naredbom", priopćio je Pećanin,prenosi Klix.ba.