Podijeli članak

U direkciji Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Hercegovačko-neretvanske županije u srijedu je u Mostaru održan sastanak kojem su nazočili predstavnici Svjetske banke, Ministarstva zdravstva Federacije BiH, Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, Zavoda za javno zdravstvo i Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a, a na kojem se razgovaralo o problemima s kojima se susreću županijske vlasti u oblasti zdravstva.

Direktor Zavoda Rade Bošnjak uputio je sudionicima sastanka riječi dobrodošlice te izrazio zadovoljstvo ponovnim susretom s predstavnicima Svjetske banke, kao i prigodom za razgovor o problemima u zdravstvu i projektima koje taj zavod provodi.

Savjetnik ministra zdravstva FBiH Vedran Marčinko pojasnio je kako je Svjetska banka uvela promjene u pogledu zdravstva te da umjesto dosadašnjeg principa po kojemu su o problemima i mogućim projektima u zdravstvu predstavnici te banke razgovarali sa višim razinama vlasti u BiH sada će razgovarati s predstavnicima sustava zdravstva županija. Projekti za zdravstvo će se, kako je dodao, „crpiti“ upravo iz županija, dok će federalna razina biti koordinator u njihovom provođenju.

Predstavnik Svjetske banke Ian Ford, viši specijalista za zdravstvo koji koordinira rad Svjetske banke u oblasti zdravstva, kazao je kako mu je jako važno susretati se s predstavnicima županija i razumjeti sustav i stanje u zdravstvu svake županije.

Nakon generalnih informacija o sustavu zdravstva HNŽ-a, direktor Zavoda Rade Bošnjak, i njegovi suradnici prezentirali su ključne projekte koje taj zavod provodi (DRG, IZIS, razvoj primarne zdravstvene zaštite), postignute rezultate  i rezultate koje očekuju, a koji će uvelike utjecati na zadovoljstvo osiguranika i povećanje kvalitete pružanja zdravstvenih usluga.

Predstavnik Svjetske banke Ian Ford pohvalio je provedene i planirane aktivnosti Zavoda, kazavši kako je sve prezentirano vrlo ambiciozno, interesantno i za Svjetsku banku važno, kako bi mogla jasno precizirati istinske potrebe i viziju u pogledu zdravstva BiH te podržati buduće projekte koji će rezultirati konkretnim poboljšanjima, priopćeno je iz ZZO HNŽ-a.