Podijeli članak

Sindikat radnika u zdravstvu u SŽ-u organizirao je danas jednosatni prosvjed upozorenja ispred Vlade Sarajevske županije zahtijevajući veće koeficijente na obračun plata u novom kolektivnom ugovoru.

Predsjednik tog sindikata Edo Selimić je izjavio da traže da se konačno potpiše granski kolektivni ugovor i usklade koeficijenti. Precizirao je da su odustali od ranijeg zahtjeva za retroaktivnom primjenom ugovora od 1. siječnja ove godine, kao i od zahtjeva da u nazivu ugovora stoji "granski", ali da je pitanje usklađivanja koeficijenata nešto od čega neće odustati.

-  Očekujemo stav Vlade SŽ  i vidjet ćemo, kako budu glasali, tko je za podršku, a tko protiv 'heroja u bijelom' – istakao je Selimić.

Okupljenim zdravstvenim radnicima obratio se premijer SŽ Mario Nenadić koji je kazao da poštuje ovaj oblik iskazivanja nezadovoljstva, te pozvao njihove predstavnike da početkom idućeg tjedna razgovaraju zajedno sa predstavnicima Zavoda zdravstvenog osiguranja o svim mogućnostima, uključujući i pitanje sredstava.  

Kemal Torlak iz Predsjedništva Sindikata domova zdravlja SŽ, inače zubni tehničar, istakao je da su radnici u zdravstvu u SŽ zaslužili povećanje plata, dodajući da su u regionu, kao i svim državama u svijetu zdravstveni radnici dobili stimulacije jer su na prvim linijama borbe protiv koronavirusa.

- Tražimo da nam ispune zahtjeve koji su minimalni. Za medicinske sestre povećanje od 127 KM, a za radnike kao što su spremačice 50 KM. Nemamo ništa protiv doktorskog sindikata. Oni su dobili povećanje, a sada je vrijeme da dobiju i medicinske sestre, tehničari, spremačice i ostali – kazao je Torlak

Pregovori se nastavljaju do postizanja obostrano prihvatljivog rješenja, naveli su u priopćenju za javnost iz Ministarstva zdravstva SŽ u povodu pregovora koji se vode sa Sindikatom radnika u zdravstvu u SŽ-u.