Podijeli članak

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu donijelo je odluku o odobravanju kupovine/nabavke objekta za smještaj institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu površine od 7.000 do 8.000 četvornih metara. Za kupovinu objekta osigurana su sredstva u prošlogodišnjem proračunu od devet milijuna KM, javlja Anadolu Agency.

Kupovina objekta za smještaj institucija BiH će, kako je obrazloženo u odluci, rasteretiti proračun institucija BiH i izbjeći značajan dio daljnjih troškova po osnovu zakupa prostora za koji se na godišnjem nivou izdvaja oko deset milijuna KM.

Za realizaciju ove odluke zaduženi su Služba za zajedničke poslove i Komisija za provođenje postupka kupovine/nabavke objekta te Vijeće ministara BiH.

"Sredstva u iznosu od 9.000.000,00 KM za kupovinu ovog objekta osigurana su ranije u proračunu institucija BiH za 2015. godine, a planirana su i u Programu višegodišnjih kapitalnih ulaganja za razdoblje od 2016.-2018. godine. Istovremeno će  Ministarstvo financija i trezora u suradnji s Uredom predsjedavajućeg Vijeća ministara utvrditi model za osiguranje ukupnih sredstava za realizaciju ovog projekta", priopćeno je nakon sjednice Vijeća ministara BiH.

Istovremeno je Vijeće ministara BiH donijelo Odluku o izmjeni Odluke o rasporedu uredskog prostora za smještaj institucija BiH u Istočnom Sarajevu, kojom se poslovni prostor od 407,09 kvadratnih metara u Istočnom Sarajevu, kupljen za smještaj institucija BiH, u cijelosti dodjeljuje Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, a u skladu s zaključkom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH