Podijeli članak

Upravni odbor Agencije za privatizaciju (APF) odobrio je Plan prodaje dionica na burzi privrednog društva "Bosnalijek" d.d. Sarajevo.

U skladu s Odlukom Vlade FBiH o načinu, odnosno metodu privatizacije državnog kapitala ovog privrednog društva, na prodaju je 1.507.724 dionica u vlasništvu Federacije BiH, što je 19,2558% od ukupnog broja dionica, piše portal Seebiz.

Kako su ranije najavljivali iz APF-a cijeli paket državnih dionica ponudit će se na Sarajevskoj burzi po minimalnoj cijeni od 15,5 KM po dionici. Ukupna zarada prodajom ovog paketa bila bi 23.369.000 KM.

Usvajajući Izvješće o kontroli izvršenja obveza iz kupoprodajnih ugovora u postupku privatizacije sa stanjem na 31.12.2015. godine, Upravni odbor je utvrdio da je visok postotak izvršenja ugovorenih obveza što govori o tome da su investitori, iako nerijetko suočeni sa nizom problema, uspijevali ispoštovani ugovor ali govori i o naporima i angažmanu Agencije i komisija koje prate izvršenje ugovorenih obveza.

Od 1.262 kupoprodajnih ugovora, koliko je ukupno potpisano u FBiH, u 83,84% slučajeva izvršene su sve obveze.

Kada je riječ o privatizaciji poduzeća, od ukupno 615 ugovora kod 481 ili 78,21% izvršene su sve obveze. Također se konstatira da su obveze investiranja kao i prijema novih radnika izvršene u većem obujmu od ugovorenog.