Podijeli članak

O položaju Srba u Federaciji Bosne i Hercegovine, govorio je danas Odbor za zaštitu prava Srba u ovom entitetu.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović je na press konferenciji izjavio kako smatra uvredljivim najavom HDZ-a BiH da će obilježavati godišnjicu oslobađanja Drvara. Tvrdi da će nastojati to spriječiti na bilo koji način, pa čak i blokadama prometnica. 

Pita se od koga je Drvar oslobođen u kojem su dominantno stanovništvo bili Srbi.

Istaknuo je da ako se migranti i izbjeglice smjeste u blizini Bosanskog Petrovca, morat će se iseljavati i Srbi i Bošnjaci dodavši:

"Srbi neće imati kud... Ne želimo nikakvu pogodnost. Želimo ono što je naše. Kako ćemo živjeti u okolnostima gdje su ljudi afroazijskog porijekla skloni nasilju."

Ocijenio je da je ta namjera kršenje Aneksa 7 Daytonskog mirovnog sporazuma. Prema njegovim riječima, o svojem stavu su obavijestili Veleposlanstvo SAD-a, OSCE, te cijeli diplomatski zbor. Posebno je naglasio na nedovoljan broj zaposlenih Srba u javnim institucijama u Tuzlanskoj županiji. Mišljenja je da to nije prihvatljivo s obzirom na to, kako je istaknu da se ovaj dio BiH predstavlja kao oazom multietničnosti.

Radanović je komentirao i sporazum SDA-SNSD-HDZ o formiranju vlasti.

"Podržavamo dio sporazuma koji se tiče povratka stanovništva. Ali se to ne može provesti formiranjem migrantskog centra", kazao je dodavši da bi to isto značilo kao kad bi se egipatski kopti - pravoslavci naselili u Kozarcu.

Podsjetio je da u FBiH živi više od dva posto registriranih Srba.

Radanović je ukazao da postoje pozitivni i negativni primjeri u procesu povratka imovine Srbima u Sarajevskoj županiji. U tom cilju je formiran pravni ured pri Odboru koja besplatno savjetuje i pomaže građanima po ovom pitanju, prenosi Radio Sarajevo