Podijeli članak

Ženski odbojkaški klub Bosna 25. i 26. siječnja u Sarajevu organizira Prvi regionalni turnir u odbojci "Bosna Open".

Cilj održavanja turnira je popularizacija sporta među mladim generacijama, posebno popularizacija takmičenja ženskih ekipa, kao i povezivanje mladih sportista i sportistkinja iz regije.

Na turniru sudjeluje šest ekipa mladih odbojkašica (godište 2002. i mlađe) iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine - Morača (Podgorica), Lucky Star (Beograd), Inova (Banja Luka), Slavija (Istočno Sarajevo), Novi Grad i Bosna (Sarajevo). 

Predsjednik Upravnog odbora ŽOK Bosna Edin Bucalović na pres-konferenciji uime Organizacionog odbora kazao je da se ovim turnirom mladim odbojkašicama omogućava sportski razvoj i upoznavanje sa drugim ekipama iz regije.

- Turnir organizujemo zahvaljujući Veleposlanstvu Republike Austrije u BiH i veleposlanici Ulrike Hartman. Bez ovakvih turnira razvoj sporta je skoro pa nezamisliv. Bilo bi lijepo i poželjno da u nekom budućem periodu lokalna zajednica podrži ovakve i slične projekte. Bez pomoći  Republike Austrije danas ne bismo bili ovdje i ne bismo mogli da predstavimo našu ekipu i ovaj projkat - kazao je Bucalović.

Veleposlanica Republike Austrije u BiH Ulrike Hartman zahvalila je ŽOK Bosna i organizatoru regionalnog turnira na ovoj inicijatovi i svim dosadašnjim aktivnostima. 

- Odlučili smo podržati ovaj turnir iz više razloga. Naprije zato što u fokus stavlja žensku odbojku, to je ženski timski sport, koji je u javnosti skoro nevidljiv. Posebno mi je drago što je turnir za mladu generaciju i to je jedan od ciljeva - osnaživanje djevojaka i djevojčica kako u sportskom tako i u društvenom smislu. Podržavamo ovaj projekat jer je riječ o regionalnom sportskom turniru koji pruža priliku mladim iz cijele BiH, bez obzira na nacionalnost, te iz Srbije i Crne Gore, samo da se druže i natječu - kazala je Hartman.

Pozvala je sve građane da se pridruže narednog vikedna kao bi podržali mlade sportistkinje. 

Turnir će se igrati u dvorani hotela Hollywood na Ilidži. U uvodnom susretu, u subotu, 25. siječnja u 9.00 sati sastaju se Bosna i Slavija.  Finalni susret igrat će se u nedjelju, 26. siječnja, od 12.00 sati. 

Program turnira:
25. siječnja:
9.00 Bosna - Slavija
10.30 Novi Grad - Bosna
12.00 Slavija - Novi Grad
15.00 Inova - Morača
16.30 Morača - Lucky Sttar
18.00 Lucky Star - Inova

26. siječnja:
9.00 utakmica za 5. mjesto
10.30 utakmica za 3. mjesto
12.00 finale
13.30 svečana dodjela nagrada