Podijeli članak

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MMKS) odbio je zahtjev obrane bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića da se protiv medicinskog osoblja u haškoj pritvorskoj jedinici pokrene postupak za nepoštivanje suda.

Predsjednik MMKS-a Theodor Meron odbio je zahtjev Mladićeve obrane da se pokrene postupak za nepoštivanje suda protiv osoba koje su zadužene za zdravstvenu njegu u pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija u Scheveningenu.

- S obzirom na to da podnesci Mladićeve obrane kojima se izražava nezadovoljstvo medicinskom njegom u pritvorskoj jedinici ne pokazuju da je medicinsko osoblje svjesno i namjerno ometalo pravdu, zaključujem da Mladićeva obrana nije pokazala da postoji sumnja da su krivi za nepoštivanje suda - stoji u odluci.

Mladićeva obrana tražila je da se pokrene postupak protiv doktora Paulusa Falkea, šefa medicinskog osoblja pritvorske jedinice, i drugog medicinskog osoblja, navodeći da su oni krivi za pogoršanje zdravstvenog stanja optuženog.

Odvjetnici bivšeg zapovjednika VRS-a su više puta tražili odgađanje presude, kažnjavanje liječnika te puštanje Mladića na slobodu, inzistirajući na tome da mu je zdravstveno stanje pogoršano, da ne dobiva adekvatnu njegu u pritvoru i da mu je potrebna hospitalizacija, javlja BIRN BiH. 

Tribunal je Mladića u studenome prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata diljem BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperiranjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskohercegovačkih općina.

Žalbe na tu presudu najavili su i obrana i haški tužitelji.

Mladić je u pritvoru u Haagu od kraja svibnja 2011. godine, kada je uhićen u Srbiji.