Podijeli članak

Nakon okončanja današnjeg operativnog sastanka Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Sarajevske županije dogovoreno je da privremeni izolatorij u paviljonu Studentskog centra na Bjelavama počne raditi u ponedjeljak, a sve medicinske ustanove će dati zdravstvene radnike.

Članovi Kriznog stožera MZ SŽ, direktori Hitne pomoći i Domova zdravlja Adem Zalihić i Muhamed Ahmić danas su na sjednici formirali koordinacijski tim koji čine članovi Kriznog štožera. Koordinacijski tim ima zadatak da do pondejeljka stavi u funkciju izolatorij.

Zalihić je pojasnio kako je izolatorij na Podhrastovima popunjen do zadnjeg mjesta s pacijentima pozitivnim na koronavirus, te postoji potreba za formiranjem dodatnog izolatorija u kojem bi bili smješteni pacijenti s blažom i srednje teškom kliničkom slikom, koji zahtijevaju bolničko liječenje, a nije im potrebna potpora kisikom.

-Svi koji ne mogu ostati u kućnim uvjetima i zahtijevaju nadzor liječnika, sa blažom i srednje teškom kliničkom slikom i oni koji ne pokazuju progresiju ka teškoj kliničkoj slici. Izbor je pao na jedan paviljon u Studentskim domovima Bjelave, koji je potpuno uvjetan. Tu ima nekih formalno-pravnih poteškoća da to što prije profunkcionira i mi ćemo gledati da tijekom idućega tjedna prvi pacijenti već tu se nađu -  kazao je Zalihić.

Dodao je kako je jutros održan sastanak u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, gdje je definiran "algoritam pacijenta" ili "put Covid pacijenta".

-Postoji mogućnost da, ako se ukaže potreba, pacijent sa Podhrastova bude prebačen na Bjelave, i obratno. Novi izolatorij će osloboditi dodatna mjesta na Podhrastovima, čime će se stvoriti uvjeti za liječenje novih bolesnika sa težom kliničkom slikom. Dobio sam informaciju da će novi izolatorij raspolagati sa 100 kreveta - naglasio je Zalihić.

Studenti su tražili da se ne donese ova odluka, ali će u konačnici ipak u ovaj studentski centar prije zaraženi koronavirusom nego oni.