Podijeli članak

Tagovi

Hadžiće je u srijedu potresla vijest o nesreći u kojoj su dvije osobe stradale od mine. Na svu sreću nije bilo poginulih, ali su dva muškarca teško ozlijeđena. Oni su u mjestu Kasetići na području općine Hadžići traktorom ušli u minsko polje i aktivirali "PROM-1". 

Ranije ove godine jedan lovac je poginuo u šumskom području između Vozuće i Ribnice u općini Zavidovići nakon što je nagazio na minu PROM. Njegov kolega je uspio izaći na sigurno, a ranjen je u potkoljenicu. 

U 2018. godini evidentirana su tri minska incidenta u Gračanici, Zavidovićima i Hadžićima, u kojima je jedna osoba smrtno stradala, a tri ozlijeđene tijekom lova i sječe šume u obilježenom minskom području, dok je u trećem incidentu nastradalo stado ovaca, također u obilježenom području, piše Radio Sarajevo

Mine odnijele 614 života 

U Bosni i Hercegovini je od 1996. godine do danas stradalo je 1760 osoba od kojih 614 smrtno. Od ovog broja 151 deminer (51 smrtno), i 250 djece, podaci su Centra za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini (BHMAC). Od završetka rata prošle su 23 godine, a Bosna i Hercegovina još uvijek nije očišćena od mina. Do sada je pronađeno i uništeno oko 73.000 mina i 57.000 NUS-a. Vjeruje se kako ima još uvijek isto toliko mina (75.000 - 80.000) na oko 1053 kvadratna kilometra. Od toga je 64 posto šuma i 36 posto poljoprivrednih površina, kažu iz BHMAC-a.

Problem s minama u Bosni i Hercegovini je prisutan u 129 općina ili gradova, odnosno ugroženo je 1.398 naseljenih mjesta. Dakle, kontaminiranost minama direktno utječe na sigurnost oko 545.000 stanovnika ili 15 posto ukupnog stanovništva BiH. Najugroženija područja su: Maglaj, Doboj, Zavidovići, Gornji Vakuf, Doboj, Teslić, Usora, Sanski Most, Velika Kladuša, Travnik i Ilijaš. Iz BHMAC-a za Radio Sarajevo kažu kako su sva područja za koja postoje saznanja o postojanju minske opasnosti propisno obilježena i svakodnevno se vrši obilazak i obnavljanje postavljenih znakova. Međutim vrlo često se događa da se dolazi do novih saznanja o minskim područjima. Izviđački timovi BHMAC-a su u ovoj godini postavili 1844 znaka hitnog obilježavanja na 174 lokacije u BiH, dok je izviđanje izvršeno na 243 lokacije. 

Bez mina do 2025. godine 

Tijekom 2018. godine završena su 103 zadatka deminiranja, dok se u progresu trenutno nalazi 84. Završen je i jedan MSP projekt, dok ih je 13 u fazi realizacije. Pronađeno je i uništeno: 190 komada NUS-a, 224 komada PP mina i 13 komada PT mina. U Bosni i Hercegovini postoji 26 organizacija za protuminsko djelovanje, gdje je angažirano 1.056 osoba koje posjeduju akreditaciju za obavljanje poslova protuminskog djelovanja i ovlaštenje za rad (792 deminera i 264 osobe koje su ovlaštene za obavljanje rukovodnih i nadzornih zadataka). U aktivnosti protuminskog djelovanja uključeno je mnogo aktera i veoma je dobra suradnja s nevladinim organizacijama, Oružanim snagama, civilnom zaštitom, crvenim križem, državnim institucijama... 

Očekuje se unaprjeđenje i poboljšanje efikasnosti deminerskih kompanija, kako bi do 2025. godine oslobodili BiH od mina. Novi strateški plan koji predviđa zemlju bez mina do 2025. godine je u fazi usvajanja od strane Vijeća ministara BiH, i prema istom potrebno je ukupno izdvojiti 336 milijuna KM za ispunjenje zacrtanih strateških i operativnih ciljeva do 2025. godine. U cilju ubrzanja procesa, BHMAC je razvio tehničku regulativu za uključenje koncepta "Land release" (vraćanje površine), koji podrazumijeva uvođenje ciljane i sistematske istrage u operacijama tehničkog izviđanja. Dosadašnji rezultati na realiziranim projektima u razdoblju 2014 - 2016. daju naslutiti da će primjena ovog koncepta znatno ubrzati i pojeftiniti proces vraćanja sumnjive opasne površine.