Podijeli članak

Vijeće ministara BiH 2008. godine usvojilo je Program obilježavanja značajnijih datuma iz oblasti ljudskih prava u BiH, te zadužilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH da u suradnji s ostalim nadležnim ministarstvima na prigodan način i u skladu sa mogućnostima sudjeluju u realizaciji ovog programa.

Sarajevski otvoreni centar primijetio je da ovaj Program ne sadrži nijedan datum kojim se obilježava poštivanje i zaštita ljudskih prava LGBT osoba, te je u ožujku 2014. i u veljači 2016. predložio da se u ovaj Program uvedu 17.05. – Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije i 11.10. – Coming out dan, piše klix.ba.

Više o ovom Programu možete naći na ovom linku.

Prva inicijativa je prošla bezuspješno, međutim Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine obavijestilo je SOC da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na 42. sjednici održanoj 4. veljače 2016. godine razmotrilo njihov zahtjev, utvrdivši kako ga smatraju opravdanim budući da se obilježavanjem ovih datuma štite i poštuju ljudska prava LGBT osoba.

Dodali su kako će prijedlog SOC-a biti uzet u razmatranje na kraju tekuće godine kada se bude radio Program za 2017. godinu.

"Uvođenje ova dva značajna datuma koja označavaju najznačajnije uspjehe rada na poštivanju i zaštiti ljudskih prava LGBT osoba u Program obilježavanja značajnijih datuma iz oblasti ljudskih prava u BiH, svakako bi poslalo snažnu poruku posvećenosti Bosne i Hercegovine borbi protiv diskriminacije na bilo kojem osnovu, te tolerancije i uvažavanja svih građana i građanki Bosne i Hercegovine, kao i podcrtalo posvećenost borbi protiv marginalizacije i kršenja ljudskih prava marginaliziranih i nevidljivih društvenih grupa u Bosni i Hercegovini. Vjerujemo da će oni biti uvršteni u Program obilježavanja značajnijih datuma iz oblasti ljudskih prava u BiH u 2017 godini", poručuju iz SOC-a.