Podijeli članak

Regionalni sporazum koji je potpisan 4. travnja u Beogradu, na snagu stupa za 15 dana, 1. srpnja. To znači da će građani unutar šest država zapadnog Balkana imati znatno niže cijene rominga.

Konačni detalji 

Građanima Europske unije još od linja 2017. godine telefonski pozivi preko granice koštaju isto koliko i u domaćem prometu. 

Bh. operateri trenutno rade na konačnim detaljnim cjenovnicima, ali sigurno je da bi cijene usluga u romingu trebale biti niže za trećinu. To je nedavno dogovoreno na Ohridu, na regionalnom sastanku posvećenom temi rominga u zemljama zapadnog Balkana.

"Usaglašavanje stavova s telekom operaterima u vezi s načinom i dinamikom cijena usluga rominga je u tijeku i bit će poznati javnosti prije stupanja Sporazuma na snagu, 1. srpnja kako je i predviđeno. Sigurno je da su interesi krajnjih korisnika ključni u procesu formiranja novih cjenovnika", potvrdila je za Dnevni avaz Amela Odobašić, portparol Regulatorne agencije za komunikacije.

Dodatna naknada

Prema Sporazumu, u prijelaznom razdoblju od 1. srpnja 2019. do 1. siječnja 2021. godine predviđa se da svaka dodatna naknada koja se primjenjuje za obavljanje reguliranih roming poziva unutar zapadnog Balkana ne prelazi 0,05 eura po minuti.

Za SMS dodatna naknada ne bi prelazila 0,02 eura, a za iskorišteni megabajt internetskog prometa 0,015 eura. U odnosu na sadašnje cijene, to je smanjenje za skoro 80 posto.

Od 1. siječnja 2021. i ovi troškovi bi nestali.

Širenje 4G+ mreže

Do sada je 4G+ aktiviran na područjima Sarajeva (šire područje), Zenice, Tuzle, Mostara, Travnika, Goražda, Bihaća i Banje Luke, a u tijeku su i aktivnosti u ostalim urbanim sredinama.