Podijeli članak

Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje u siječnju 2020. godine obustavio je isplatu 2.379 mirovina za korisnike koji žive van granica BiH.  

Kao i svake godine, oni su na adresu Federalnog zavoda PIO morali dostaviti potvrdu o životu, što je, kako ističe Amel Lizde, šef Ureda za odnose s javnošću, uobičajena praksa u svim zemljama Europe.

- Mi potvrdu o životu moramo imati i od umirovljenika koji žive u BiH. Oni koji su van BiH nekad zaborave ili se kasno jave i zbog toga dolazi do obustava u isplati mirovina - ističe Lizde.  

Nažalost, ima i smrtnih slučajeva i tada se po automatizmu obustavlja isplata mirovine.

Za domaće umirovljenike koji, primjerice, odlaze kod djece ili rodbine u strane zemlje na razdoblje duže od tri mjeseca, nužno je ostaviti punomoć za osobu koja će preuzimati mirovinu u slučaju odsustva.

- Naravno da umirovljenici koji žive u BiH mogu otići u stranu zemlju, ali ako je to duže vrijeme,, recimo do šest mjeseci, onda su u obvezi da nekome ostave punomoć kako bi preuzimao mirovinu, odnosno kako ne bi došlo do obustave u isplati - pojašnjava Lizde za Avaz.