Podijeli članak

U organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH u hotelu „Lavina“ na Jahorini, održana je dvodnevna zapovjedno-stožerna obuka čelnika županijskih uprava i gradskih/općinskih službi civilne zaštite Zapadnohercegovačke i Hercegovačko-neretvanske županije.

Iz Županije Zapadnohercegovačke na obuci su sudjelovali ravnatelj Uprave civilne zaštite dr. sc. Drago Martinović, pomoćnik ravnatelja Mladen Bošnjak i predstavnici službi civilne zaštite Grada Širokog Brijega i općina Grude i Posušje, a iz Hercegovačko-neretvanske županije pomoćnica ravnatelja Nasta Vidović, Marin Čović šef Operativnog centra i predstavnici službi civilne zaštite općina Konjic i Jablanica i Grada Mostara.

U sklopu programa zapovjedno-stožerne obuke pod nazivom „Podrška države domaćina – HNS“ o mehanizmu prijema, tranzita i traženja međunarodne pomoći i podrške države domaćina, uvodno predavanje o strukturama i funkcijama mehanizma međunarodne pomoći UN, EU, NATO održao je dr. Samir Huseinbašić šef Odsjeka za strukturu i obuku Sektora za zaštitu i spašavanje pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

Mr. Almir Beridan, stručni suradnik za pravne poslove pri Ministarstvu sigurnosti BiH, predstavio je Uputu Vijeća ministara BiH o traženju i upućivanju pomoći. Predavanja su održali Aleksandar Mandić šef Operativno-komunikacijskog centra BiH-112 na temu „Podrška države domaćina – komunikacija i rad operativnih centara“, a o koordinaciji operacija međunarodne pomoći na pogođenom području govorila je Biljana Tomić iz Republičke uprave civilne zaštite. Murat Baručija iz Federalne uprave civilne zaštite govorio je o normativno-pravnoj regulativi zaštite i spašavanja u BiH odnosno u FBiH. Na temu „Legislativa EU – Mehanizam Civilne zaštite EU – odluke i smjernice izlagao je Idriz Brković  iz Ministarstva sigurnosti BiH.

U drugom dijelu programa zapovjedno-stožerne predstavljen je zadatak, odnosno generalni scenarij prirodne nepogode (poplave) koja je pogodila veći dio južne i sjeverne Hercegovine, te je istovremeno došlo i do snažnog potresa u istočnoj Hercegovini. Zatražena je međunarodna pomoć. Sudionici obuke su dobili zadatak postaviti organizaciju odgovora, dajući odgovore o slijedu aktivnosti, ulogama i rješenjima na situcije iz scenariju. Nakon uspješno provedene obuke sudionicima su dodijeljeni cerfikati.