Podijeli članak

Hrvatska obilježava 27 godina od međunarodnog priznanja i 21 godinu mirne reintegracije. Dana 15. siječnja 1992. godine priznale su nas tadašnje članice Europske unije, a na isti dana šest godina poslije završena je i mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja.

Na današnji dan 1992. hrvatsku su neovisnost zajedno priznale članice Europske unije. Riječ je o Austriji, Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Luksemburgu, Nizozemskoj, Njemačkoj, Portugalu, Španjolskoj i Velikoj Britaniji. Ovim državama istoga dana istom odlukom pridružile su se i Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska te Švicarska.

Njemačka, koja je uz Svetu Stolicu odigrala ključnu ulogu u tom procesu, taj je dan uspostavila i diplomatske odnose s Hrvatskom.

Prve zemlje koje su od 26. lipnja do 14. prosinca 1991. priznale Hrvatsku bile su zemlje koje i same tada nisu bile međunarodno priznate: Slovenija, Litva, Ukrajina i Letonija. Prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku bio je Island koji je ovu odluku donio 19. prosinca 1991., kada i Njemačka, ali je odluka Njemačke stupila na snagu 15. siječnja. Međunarodno priznanje Hrvatske prije Europske zajednice objavile su Estonija, Sveta Stolica te San Marino.

Tog 15. siječnja 1992. kada je Hrvatska postala međunarodno priznata država, Domovinski je rat bio u jeku, a gotovo trećina zemlje bila je pod okupacijom tadašnje JNA i srpskih pobunjenika.

Unatoč mnogobrojnim problemima koji su naizgled bili nerješivi, dvogodišnji proces mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja završio je 15. siječnja prije 21 godinu. Ipak, bila je to jedna od najuspješnijih UN-ovih mirovnih misija u svijetu.

HRT.hr