Podijeli članak

Bijela kuća je objavila transkript razgovora američkog predsjednika Donalda Trumpa s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Trump je uzastopce pritiskao Zelenskog da istraži bivšeg američkog potpredsjednika Joe Bidena i njegovog sina Huntera tijekom telefonskog poziva obavljenog 25. srpnja, pokazuje transkript, a prenosi CNN.

Trump je također zatražio od ukrajinskog predsjednika da surađuje s njegovim osobnim odvjetnikom Rudyjem Giulianijem i američkim državnim odvjetnikom Williamom Barrom. 

"Dosta se priča o Bidenovu sinu, da je Biden zaustavio istragu i to zanima dosta ljudi, štogod bi mogli učiniti s državnim odvjetnikom bilo bi odlično", rekao je Trump, prema sažetku transkripta koji je objavilo ministarstvo pravosuđa.

"Biden se naokolo hvalio da je zaustavio istragu pa ako možete to malo pogledati ... Meni to zvuči užasno", dodao je Trump.

Do razgovora sa Zelenskim došlo je nakon što je Trump naredio administraciji da zamrzne 391 milijun dolara pomoći Ukrajini.

Trump je u utorak najavio da će njegova administracija u srijedu objaviti "cjelovit, potpuno deklasificiran i neredigiran" transkript razgovora za koji tvrdi da je bio "potpuno primjeren".

Predsjednik je potvrdio da je sa Zelenskim razgovarao o Bidenu i njegovom sinu, ali da su o toj temi razgovarali samo usput i da nije pritiskao ukrajinskog čelnika.

Zelenskij: Na mene nitko ne može vršiti pritisak

Zelenskij je danas izjavio da na njega nitko ne može vršiti pritisak osim njegovog šestogodišnjeg sina. "Nitko ne može vršiti pritisak na mene jer sam ja predsjednik neovisne države", rekao je Zelenskij na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a. "Jedina osoba koja može vršiti pritisak na mene je moj šestogodišnji sin", dodao je.

Politički skandal počinje 25. srpnja telefonskim razgovorom Trumpa i novoizabranog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Američki je predsjednik priznao da je tijekom razgovora zatražio da se istraže poslovi Bidenova sina Huntera u Ukrajini.

The Wall Street Journal objavio je da je Trump "otprilike osam puta" zamolio predsjednika Ukrajine da surađuje s njegovim osobnim odvjetnikom Rudyjem Giulianijem na istrazi o Hunteru Bidenu.

Demokrati u Zastupničkom domu optužili su Trumpa i Giulianija da su, u zamjenu za vojnu pomoć, pokušali primorati Ukrajinu da pokrene "politički motiviranu" istragu o Bidenovu sinu, što bi moglo predstavljati "nevjerojatnu zloupotrebu vlasti".

Tri zastupnička odbora na čijem su čelu demokrati zatražila su da Bijela kuća preda transkript sadržaja telefonskog razgovora. Trump je naznačio da će biti sretan ako se transkript javno objavi, ali to još nije učinjeno. 

Prema Washington Postu, tjedan dana prije razgovora sa Zelenskim Trump je zatražio da se zaustavi američki paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan oko 400 milijuna dolara.

Pokreće se pitanje opoziva Trumpa

Zastupnički dom Kongresa pokreće službenu istragu za mogući opoziv Trumpa zbog optužbi da je pokušao iskopati političku prljavštinu o potencijalnom suparniku na predsjedničkim izborima 2020. Bidenu, američkom političkom veteranu i potpredsjedniku države u dva mandata Baracka Obame. 

Trump je odbacio da je trgovao vojnom pomoći u zamjenu za pokretanje istrage o sinu svog političkog rivala. WSJ napominje da Trump tijekom razgovora nije izričito spomenuo vojnu pomoć.

"To uopće nisam učinio", kazao je Trump novinarima, dodavši da nije kazao da Ukrajina mora nešto napraviti kako bi nešto dobila zauzvrat.

Također je, govoreći o Ukrajini, kazao da "želi vidjeti zemlju koja neće biti korumpirana".

Hunter Biden je od travnja 2014. do travnja 2019. bio član uprave Burisma Holdingsa, ukrajinske energetske tvrtke optužene za koruptivne radnje, no on osobno nije bio osumnjičen ni za što. 

Kao Obamin potpredsjednik, Biden i drugi zapadni čelnici pritiskali su Ukrajinu da se riješi glavnog državnog tužitelja Viktora Šokina zbog optužbi da zatvara oči pred korupcijom u zemlji. 

Trump tvrdi da je Biden tražeći smjenu Šokina htio zaštititi svog sina, ali su te tvrdnje odbačene jer su Šokinovo uklanjanje tražile brojne zapadne vlade, a ujedno nema nikakvih dokaza da je Biden učinio bilo što ilegalno. 

Zviždač dostavio dokument

Nepoznati zviždač iz američke obavještajne zajednice podnio je 12. kolovoza pritužbu Michaelu Atkinsonu, glavnom inspektoru u obavještajnoj zajednici (ICOG), vezanu uz "vrlo hitno" pitanje.

Nakon što je pregledao dokument, Atkinson je zaključio da je "vjerodostojan" i proslijedio ga 26. kolovoza direktoru nacionalne obavještajne agencije Josephu Maguireu, kojeg je postavio Trump.

Odbor za obavještajne poslove Zastupničkog doma zatražio je uvid u pritužbu, ali Maguire im ga odbija dostaviti. 

Po Washington Postu, navedeni dokument spominje "obećanje" koje je Trump dao u telefonskom razgovoru sa stranim čelnikom. To se odnosi na razgovor 25. srpnja sa Zelenskim.

Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a demokratkinja Nancy Pelosi u utorak je rekla da će njen dom pokrenuti službenu istragu za mogući opoziv predsjednika Donalda Trumpa i izjavila da nitko nije iznad zakona. (Hina/Index)

Zastupnički dom koji kontroliraju demokrati ispitat će je li Trump tražio pomoć Ukrajine kako bi ocrnio bivšeg potpredsjednika Joea Bidena koji trenutno ima najviše izgleda postati predsjednički kandidat demokratske stranke na izborima 2020. godine, rekla je Pelosi.

"Stoga danas objavljujem da Zastupnički dom kreće sa službenom istragom za opoziv", rekla je.

"Predsjednik mora snositi odgovornost. Nitko nije iznad zakona", rekla je Pelosi.