Podijeli članak

Vojni helikopter s vojnicima koji su se vraćali kući nakon mirovne misije u EUFOR-u u BiH srušio se 12. siječnja 2008. godine u blizini svog krajnjeg odredišta u Skopju. Poginulo je svih 11 osoba koje su bile u helikopteru.

To je bilo osoblje iz Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije. Deset godina kasnije, načelnik stožera i osoblje EUFOR-a, zajedno sa zamjenikom ministra obrane, dužnosnicima i vojnim osobljem Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije okupili su se kako bi odali počast i prisjetili se onih koji su izgubili svoje živote u toj tragediji.         

Osoblje EUFOR-a se kao počasna postrojba postrojilo pokraj spomenika i odalo počast poginulima u helikopterskoj nesreći. 

“Naše sigurnosne snage, koje su služile rame uz rame s ostalim mirovnjacima, nikada nisu doživjele takav tragičan gubitak. Oni su predstavljali doprinos Makedonije trajnom miru i sigurnosti u našoj regiji”, kazao je zamjenik ministra obrane Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije Bekim Maksuti 

Prigodom odavanja počasti i polaganja vijenaca, Maksutiju i načelniku stožera EUFOR-a pridružili su se sljedeći dužnosnici: brigadni general Pavle Arsovski, zamjenik načelnika Zajedničkog operativnog zapovjedništva, Aleksandar Krstevski, otpravnik poslova u Veleposlanstvu Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije u Sarajevu, i brigadir Donce Kuzmanov, vojni ataše za BiH i Crnu Goru. Zapaljeno je 11 svijeća za 11 izgubljenih života. 

"Doprinos ove zemlje sigurnosti regije se nastavlja: Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija je jedna od pet ¨zemalja partnera¨ koje zajedno sa zemljama članicama EU sudjeluju u operaciji ¨Althea¨, operaciji snaga Europske unije koje u Bosni i Hercegovini doprinose sigurnom i stabilnom ozračju", ističu iz glavnog zapovjedništva Snaga Europske unije u BiH podsjetivši da je Turska priznala Republiku Makedoniju pod njenih ustavnim imenom.